Eski kıyafetlerinizi küçük dokunuşlar ile yepyeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Böylelikle hem gardrobunuzdaki eski kıyafetlerinizi değerlendirmiş hem onları günün modasına uyarlamış hem de bütçenize katkı sağlamış olursunuz. Özellikle de kıyafet üzerine işleme yaparak, kıyafetlerinizi rengarenk modeller ile süsleyebilirsiniz. Siz de eski kıyafetlerinizi işleyerek yeniden kazanmak için değişik fikirler arıyorsanız, kendin yap hobi örneklerine mutlaka göz atmalısınız.

Kıyafet Üzerine İşleme Yapmak için İlginç Fikirler

tişört üstüne işleme nasıl yapılırTişört Üzerine İşleme Nasıl Yapılır?

Bir tişört üzerine işleme yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • Tişört
  • Stabilizatör
  • Nakış kasnağı
  • Yuvarlak uçlu iğne
  • Nakış ipi

Başlangıç seviyesinde bile dikiş nakış tecrübeniz varsa, kolaylıkla tişört üzerine nakış işleyebilirsiniz. Ancak örme tişört üzerine uygulama yaparken, stabilizatör (sabitleyici) kullanırsanız kumaşın gerilme ve dikişlerin çekilme sorununu da çözmüş olursunuz. Stabilizatör, tişörtü çemberden çıkardıktan sonra kumaşın gerilmesini ve dolayısıyla nakışın bozulmasını önleyecektir.Ek olarak, kullandığınız stabilizatörün kasnaktan ve tasarımınızdan büyük olmasına dikkat edin diyelim ve tişört üzerine nasıl işleme yapacağımız konusuna geri dönelim.

İlk olarak bir stabilizatör yardımıyla işleme yapacağınız alanı sabitleyin. Bunun için tişörtü ters çevirerek stabilizatörü işleme yapacağınız alana yerleştirin ve sabitlemek için büyük teyel dikişleri atın. Şimdi tişörtü yeniden ön yüzüne çevirebilirsiniz.

İkinci adımda kumaşı çok fazla germeden dış kasnağı geçirin. Tişört esnek bir kumaş olduğu için, kasnağı biraz gevşek tutarak geçirmek daha doğru olacaktır. İç kasnağı da diktiğiniz alanın altına koyun. Şimdi kumaşın biraz gevşek kalmasına izin vererek, dış kasnağı iç kasnağa eşit bir güçle bastırın.

Üçüncü adımda işleme yapmaya başlıyoruz. Bu aşamada tükenmez veya yuvarlak uçlu bir iğne kullanmak, tişörtün örgülerinin çekilmesine engel olacaktır. Nakışınızı yaparken dikişlerinizi çekmemeye özen gösterin. Zaten tam da bu aşamada stabilizatör yardımınıza yetişecektir.

Nakış işlemini tamamladıktan sonra artık stabilizatörü çıkarabilirsiniz. Bunun için ipleri keserek teyel dikişlerini çıkarabilirsiniz. Tişörtünüzü arka tarafından hafifçe ütüleyerek giyilmeye hazır hale getirebilirsiniz.

Tül Üzerine Nasıl İşleme Yapılır?

Nakışı bir kumaş üzerine işleyebileceğiniz gibi, giysilerinizin tül bölümlerinin üzerine de işleyebilirsiniz. Tül üzerine işleme yaparken ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

  • Tül
  • Kasnak
  • Katlarına ayrılabilen nakış ipi
  • Nakış iğnesi
  • Tekstil kalemi
  • Makas

Nakış işlemimize tülü çok fazla germeden kasnağa geçirmek ile başlıyoruz. Daha sonra bir tekstil kalemi aracılığı ile nakış tasarımını tülün üzerine çizin. İşleme aşamasında arkada kalan düğümleri kapatarak ilerleyin. Ayrıca tam tur döndürmeye özen gösterin. Bunun anlamı, iğneyi batırdıktan sonra diğer tarafa geçip, daha sonra yeniden aynı noktaya dönmektir.

Katlarına ayrılabilen bir nakış ipi tercih ederseniz, ipinizin bu özelliği nakışınıza üç boyutlu bir hava katabilir. Örneğin bir çiçeğin yapraklarını işlerken, dallarını üç katlı iple, yapraklarını altı katlı iple işlemeniz tasarımınızı gerçeğe daha yakın ve üç boyutlu bir hale getirecektir.

Kalem ile çizdiğiniz desenin üzerini işlemeyi bitirip kasnaktan çıkardıktan sonra giysiniz yepyeni bir görünüme kavuşmuş olacak.

Keçe Üzerine Nasıl İşleme Yapılır?keçe üzerine nasıl işleme yapılır

Dilerseniz keçe üzerine de nakış işleyebilirsiniz. Örneğin keçe kumaştan bir çantanız var ise, üzerini nakış ile işleyerek görünümünü tamamen değiştirebilirsiniz. Bunun için gerekli malzemeleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Keçe yünü
  • Aydınger kağıdı
  • 2B kurşun kalem
  • Kaşık
  • Nakış iğnesi
  • Keçe kumaş

İşlemeyi planladığınız tasarımı aydınger kağıdının üzerine çizerek keçenin üzerine aktarmanız, nakış sırasında size büyük oranda kolaylık sağlayacaktır. Bunu yapmak için aydınger kağıdının üzerine modeli çizdikten sonra 2B kurşun kalem ile üzerinden tekrar bastırarak geçin. Kağıdı ters çevirin, çizdiğiniz kısmın keçenin yüzeyine değmesini sağlayın. Elinize herhangi bir kaşık alın ve desenin üzerinden kağıda bastırarak yuvarlak hareketlerle bu kez kaşık ile geçin. Model, keçenin üzerine geçmiş olacaktır. Ancak yine de modelin eksik kalan kısımları olursa, kalemle boşlukları tamamlayabilirsiniz.

Çizdiğiniz desenin altına kalın bir sünger yerleştirin. Keçe yünü kullanırken koparmak için makas yerine her zaman elinizi kullanmaya özen gösterin. Yünü elinizde uzatıp çekerek uzatın ve istediğiniz miktara ulaştığında çizimin uygun yerlerine yerleştirin. İğneyle bastırarak yünü sabitleyin ve liflerin arkaya geçtiğinde emin olun. İğne ile batıp çıkarak modelin kenarlarını temizleyin. İşte modeliniz hazır.

Keten Üzerine Nasıl İşleme Yapılır?

Keten gömlekler, pantolonlar ve etekler keten nakışı ile yeniden hayat bulabilir. Kıyafetlerinizin üzerine yapacağınız nakışlar, şık bir hava katacaktır. Keten üzerine yapılan nakış işleme işine kanaviçe ya da bir diğer adıyla etamin deriz. Kanaviçe yönteminde desenler küçük çarpılar aracılığıyla oluşturulur. Bunun için gerekli malzemeler şunlardır:

  • Nakış iğnesi
  • Keten kumaş
  • İplikler
  • Nakışı işleyeceğiniz model, desen
  • Kasnak

Kasnağı işleme yapacağınız alana yerleştirin. Kasnağı nasıl yerleştireceğinizi yukarıdaki örneklerde bulabilirsiniz. Kanaviçeyi çapraz deliklere iğne ile işlemeye başlayın. Desen dönüşlerine geldiğinizde ilk çaprazın tam tersine çapraz yaparak ilerleyin.

Giysilere Püskül veya Saçak Nasıl Eklenir?

Hırkalarınızın kol veya etek uçlarına, çantalarınıza ya da tişörtlerinizin üzerine püskül veya saçak ekleyebilirsiniz. Püskül yapmak için, ilk olarak istediğiniz püskülün uzunluğunu belirlemelisiniz. Daha sonra o uzunluğa uygun şekildeki dikdörtgen bir mukavvanın üzerine iplikleri sarın. İplikleri yeterince sardığınızdan emin olduktan sonra, mukavvadan çıkarın ve tepe kısımlarını sıkıca bağlayın. Bu aşamaya kadar geldiyseniz, püskülünüz başarıyla ortaya çıkmış demektir. Şimdi püskülünüzün uçlarını makas yardımıyla düzeltip istediğiniz giysilerinize uygulayabilirsiniz.

Saçak yapmak için ise, püskülde de yaptığımız gibi ilk olarak uzunluğu belirlemeniz gerekir. Daha sonra ipleri ters yöne doğru döndürerek bükmeyin başlayın. Belirlediğiniz uzunlukta keserek uçlarına düğüm atın. Saçaklarınızı bu şekilde elde ettikten sonra hırka kenarlarına uygulayarak, eski hırkalarınıza bambaşka bir tarz kazandırabilirsiniz.

Giysilere Nakış İşlemenin Püf Noktaları

  • Nakış işlemeye yeni başlıyorsanız, kullanacağız kumaş çok önemlidir. Bazı kumaşların üzerine nakış işlemek oldukça zordur. Örneğin şifon kumaşların üzerine işleme yapabilmek için, nakış konusunda kendinizi epey geliştirmiş olmanız gerekir. Henüz acemi iseniz, pamuklu kumaşları tercih etmeniz yararınıza olacaktır.
  • Yeni başlayanlar için bir başka önerimiz de, işlemeye çok katmanlı kumaşlar üzerinde başlamamanızdır. Jean pantolon ya da gömlek yakası gibi kumaşlar üzerinde nakışlar çok hoş bir görünüme sahip olurlar, ama çok katmanlı kumaşlar oldukları için işlemek oldukça güçleşecektir.
  • İpek gibi çok ince ve hassas bir kumaş üzerine nakış işleyecekseniz, mutlaka stabilizatör kullanmanız gerekir.
  • Doğru nakış iğnesi kullanmak büyük önem taşır. İnce kumaşlar için, ince nakış iğneleri kullanmanız gerekir. Büyük başlı bir iğne kullanmanız durumunda, kumaş üzerinde büyük delikler meydana gelecektir.
  • Kıyafetler üzerinde en çok nakış işleme yapılan yerler; manşetler, yakalar ve ceplerin üzeridir.
  • Bebek elbiseleri üzerine nakış işleyecekseniz, karmaşık modeller yerine küçük fransız düğüm çiçekleri ya da külçe düğüm çiçeklerini tercih edebilirsiniz.
  • Nakış işlemeye başlamadan önce giysinizi yıkayıp, kurutup ütüleyin. Bu aşamalardan sonra nakış işlemek, kumaşın kırışmasına engel olur.

Pratik fikirler kendin yap önerileri ile siz de eski giysilerinize yepyeni görünümler kazandırabilirsiniz. Renkli ipler ile işleyeceğiniz nakışlar sayesinde, kıyafetleriniz cıvıl cıvıl bir havaya bürünecektir. Siz de eski kıyafetlerinizi değerlendirmek istiyorsanız, nakış işlemeyi düşünebilirsiniz.