İlk çağlardan günümüze kadar kesintisiz süren bir ilişki “insan ve doğa” ilişkisi. Bu ilişkinin somut sonuçlarını ise insan eliyle üretilen her şeyde görmek mümkün. Uçaklardan helikopterlere, otobüslerden arabalara, robotlardan gemilere ve kıyafetlerden teknolojik aletlere kadar her bir üretim ve tasarımda doğanın ilhamı var!

Doğa; mevsimleriyle, mevsimlerin etkileri, sunduğu milyonlarca renk ve desenle her zaman hayatımıza ve tasarımlara ilham olmaya devam edecek. Doğanın nimetlerinden ve sunduklarından yararlanmayı en çok seven endüstrilerden biri de moda endüstrisi. Üstelik doğanın sunduğu bu müthiş kompozisyonlar hem birbirleriyle harmanlanabiliyor hem de gözlere son derece şık ve çekici gelebiliyor.

Doğadan İlham Alan Kıyafetler

cicekli elbieDoğadan esinlenerek yapılan tasarımlar, kumaşlardan ve kumaşların renginden başlıyor aslında. Uçuş uçuş etekleri savrulan bir elbisede, güneşin batışının oluşturduğu o muhteşem tonlara tanık olabiliyorsunuz. Her bakışı üzerine toplayan bordo tonlarında bir gece elbisesinin bıraktığı esintide, sonbaharın kızıla dönen yapraklarını görebiliyorsunuz. Gökyüzünün mavisinin, denizin mavisine karışırken ortaya çıkardığı harika tonları üzerinizde taşıma imkânı bulabiliyorsunuz. Bir pantolonda lavantalar dans ederken bir diğerinde zambakların doğallığı göze çarpabiliyor. Güller, kelebekler birden doğanın desenlerine dönüşüveriyor ve dokusu harika kumaşlarla sizi sarıveriyor.

Elbiselerde Mevsimlerin Esintisi

Doğanın uykusundan uyanması ile baharın, güneşin tenimize değmesi ile yazın, tüm canlı renklerin bir araya gelmesi ile sonbaharın ve karın yağması ile bembeyaz bir dünyanın resmini çizen mevsimler, bizde yaşama arzusu ve umudu uyandırıyor. Bizde bu kadar güzel hisler uyandıran mevsimler, tasarımcılara nasıl ilham veriyor? Moda bu doğa etkilerini kıyafetlerinde nasıl uyguluyor? Aslında cevap çok basit. Moda doğanın esintisine kapılmış durumda ve onun sunduğu güzellikleri çok farklı ve yaratıcı bir şekilde üretimlerine dâhil ediyor.

Doğanın ilham kaynağı olduğu bu tasarımlar, şık bir gece elbisesi olarak, günlük kullanıma uygun elbiseler olarak, ofis stilini yansıtan parçalar olarak, her zaman her yerde kolayca kombinlenecek kurtarıcı parçalar olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin yaz aylarının en çok tercih edilen kıyafetleri, elbiseler. İster uzun isterse kısa bir elbise olsun çiçekli elbiseler hem günlük stil hem de ofis stili için vazgeçilmez parçalar. Hem daha rahat, abartısız ve doğal görünmek için hem deniz kenarında nefis bir yürüyüş için hem de iş ve ofis stilinde kullanmak için en çok elbiseler tercih ediliyor.

Efil efil kumaşları, yaz rüzgârlarında uçuşan etekleri ve kullanım kolaylıkları ile kadınların kalbine taht kuran elbiselerde en çok kullanılan desenler ve renkler ise şu şekilde;

  • Pastel tonların hâkim olduğu çiçekli elbiseler
  • Feminen bir tarzla birleşen ama cıvıl cıvıl görünen çiçekli elbiseler
  • Çiçekli elbiselerin fırfır süslemeleri ile bütünleşmesinden doğan tasarımlar
  • Soyut, mikro çiçek desenli elbiseler ve bordo renginin farklı farklı tonları

Doğanın Gömleklere Yansıyan Desenleri

Tropikal etkiler ile yazı, cıvıl cıvıl ve rengârenk geçirmek isteyenlerin en çok tercih ettiği ve son dönemlerin inanılmaz bir şekilde yükselen trendleri arasında palmiye desen gömlekler yerini alıyor. Hem kadınların hem de erkeklerin ilgisini ve dikkatini çeken palmiye, ananas ve büyük çiçek desenleri, farklı renklerle, farklı kumaşlarda yerini alıyor. Elbiseler, gömlekler, pantolonlar ve şortlar; mordan pembeye, sarıdan turuncuya ve yeşilden beyaza geçerken Hawaii esintisini de beraberinde getiriyor.

Üstelik palmiye desenli gömlekleri kombinlemek hem kolay hem çok eğlenceli. Beyazın, sarının ve açık tonların hepsi ile çok şık biçimde kombinlenen bu parçalar, her kombine uyum sağlayan star parçalar haline geliyor. Gömlek ceketler, vintage yıkamalar, soldurulmuş çok renkli grafik baskılar ya da tamamen bir renk cümbüşü sunan doğa esintili desenlerle bezeli bu parçalar gardıroplarda yerini alarak doğayı üzerinizde taşımanıza olanak sağlıyor. Eğer hâlâ sizin dolabınızda bu parçalardan yoksa hiç durmayın, doğayı ve doğanın esintilerini bedenize davet edin!

Doğadan Gelen Güzelliği Evinizde Ağırlayın

ahsap ev esyalarıModa konusunda doğa esintilerinden bahsederken elbette sadece elbiselerle yetinmeyeceğiz. Ev dekorasyonları için de doğadan ilham alan son derece şık ve farklı tasarımlarla evinizin havasını nasıl değiştirebileceğinizden de bahsedeceğiz.

Ev dekorasyonunda kullanacağınız doğal renkler, ahşap ve doğal taşlar modaya uymanın yanında daha doğal, şık ve ferah bir esintiyi evinize taşıyacaktır. Örneğin ahşap… Hemen hemen evinizin her alnında kullanacağınız ahşap, daha samimi ve sıcak bir görüntü elde etmenin yanı sıra doğallığa da vurgu yapacaktır. Özellikle ahşap orta sehpalar son zamanların doğa esintisini evinize davet etmenin en hoş seçeneklerinden biri. Konu ahşap olunca seçenekler o kadar fazla ve güzel ki! İster minik bir duvar rafı olarak kullanın ahşabı, isterseniz döşemelerde, isterseniz de kitaplık olarak. Söz konusu ahşap ev aksesuarlarını evinizin hangi köşesinde kullanacağınız sizin zevkinize kalmış.

Tabii bazen kontrast oluşturan renksel ve dokusal zıtlıklar göze çok daha çekici gelebilir fakat ahşapla kullanılacak renklerin doğal olması taze bir görünüme ve doğa ile bütünleşme temasına daha uygun olacaktır. Zümrüt rengi, açık ve koyu mint yeşili tonları, mat uçuk sarı renkler, kahvenin açık tonları ve mavi tonları ahşapla son derece uyum sağlar.

Ahşaptan ve ahşapla uyumlu olan renklerden bahsettik, sıra geldi bu uyumu doğa ile harmanlayan ve göze müthiş bir bütünlük sunan desenlere… Desenleri en çok perde, koltuk ve halı seçimlerinde, kırlent gibi minik dekorasyon ögelerinde ve boş duvarlarda uygulamaya yönelebilirsiniz. Beyaz, ara ara palmiye ağacının dalları ile desenlendirilmiş bir duvarın önüne mint yeşilinin açık tonlarında ayakları ahşap dokunuşlar içeren bir koltuk, koltuğun bir köşesinde uçuk sarı tonlarında bir koltuk şalı, bir diğer köşesinde ise duvardaki desenle aynı desene sahip bir kırlent ve koltuğun önüne ahşap orta sehpa.  Evinizdeki doğallığın tablosu şimdiden gözünüzde canlandı değil mi?

Doğanın bize sunduğu doğal güzelliklerden biri de taşlar. Ve o taşlardan evlerimizde kendine en çok yer bulanı ise mermer. Ev dekorasyonunda en çok tercih edilen doğal taş olan mermer, kullanımı ile hem doğallığı hem de elit bir havayı beraberinde getiriyor. Ahşap gibi bir parça ile bütünleşebileceği gibi harika ev bitkileri ile de güzelliği daha da ön plana çıkabilir. Sonuç sizin hayal gücünüze bağlı.

Ev dekorasyonlarında kullanılan doğa esintisi sayesinde göz okşayan bir görüntü sergileyen evler, bu şık görüntünün yanı sıra hem olduğundan daha geniş hem daha rahatlatıcı, sakinleştirici ve dinlendirici hem de daha elit bir hava sergiliyor. Üstelik ortaya çıkan bu dekorasyon tamamen sizin hayal gücünüzü, zevkinizi ve karakterinizi yansıtıyor. Yaşamınızı devam ettirdiğiniz ve vaktinizin çoğununu geçirdiğiniz eviniz bu sayede sizin doğaya olan bakışınızla birleşiyor.

Siz de evinize hoş bir dokunuşta bulunmak ve doğayı evinize davet etmek istiyorsanız hemen bir yerlerden başlayarak bu esintinin parçası olabilirsiniz. İsterseniz hemen dört koldan bütün eve girişerek, isterseniz de parça parça ilerleyip bütüne giderek aklınızdakileri uygulamaya geçirebilirsiniz.

İşe, kullanacağınız doğal ahşap orta sehpaları, desenleri ve minik dekorasyon parçalarını seçerek başlayabilirsiniz. Doğanın esintisini taşıyan tüm parçalar tam size göre!