Huzurlu ve mutlu bir yaşamın en önemli unsurlarından biri güzel bir eve sahip olmaktır. Üstelik bunun için saraylarda yaşamanız şart değil. Son derece iddiasız bir evi bile doğru dekorasyon tercihleri ile güzel bir yaşam alanına çevirebilirsiniz. Ev dekorasyonunda pek çok etken mevcuttur. Duvarların renginden mobilyalara, mobilyalardan aksesuarlara kadar birçok detaya dikkat etmek gerekir. Evinizi en kolay şekilde dekore edebilmek için bakımı kolay bitkilere başvurabilirsiniz. Son zamanlarda evin içinde sade renk kullanımıyla birlikte yeşil bitkilere yer vermek de oldukça popüler. Ev dekorasyonunda ahşap ve beyaz tonlarını tercih edip bu ortamı yemyeşil bitkiler ile canlandırabilirsiniz. Evinizde ahşap parkelere sahipseniz beyaz ve beyaza yakın tonlarda koltuk ve halı tercih edebilirsiniz. Bu ahşap beyaz uyumunu ise salon bitkileri ile tamamlayabilirsiniz. Ancak her çiçek size ve evinize uygun olmayabilir. Seçeceğiniz salon bitkilerinin bakımı kolay olmalıdır. Mümkünse her ortamda yaşayabilecek, siz evde yokken bile solmayacak bitkiler tercih etmeniz hayatınızı da evinizi de güzelleştirir. Ev dekorasyonunu değiştirebileceğiniz bitkilere birlikte göz atalım.

Salon Bitkileri Önerileri

ev bitkisi türleriSalonlarda bakabileceğiniz çok sayıda bitki mevcuttur. Aralarından kendinize en uygun olanı seçebilmeniz için bakım önerilerine de ihtiyacınız olacak. İşte salon bitkileri çeşitlerinden bazıları!

Sarmaşık:

Sarmaşık çok az ışıkta bile yaşayabilir. Eğer salonunuz karanlıksa veya salonun karanlık bir bölgesini hareketlendirmek istiyorsanız bu alanlarda sarmaşık bitkisini tercih edebilirsiniz. Sarmaşık, zaman içinde uzayıp büyüyerek evinize hoş bir görünüm katmanıza yardımcı olur. Eğer bol miktarda gün ışığı alan bir salona sahipseniz sarmaşığınız yaprakları daha büyük ve daha yeşil olacaktır. Her salon için en iyi alternatiflerden bir tanesidir.

Pilea:

Pilea veya para çiçeği olarak da tanınan bu bitki minik ve yuvarlak yapraklarıyla oldukça sevimli bir görünüme sahiptir. Gün ışığına ihtiyaç duyan bu bitkiyi güneş alacağı bir yerde konumlandırmanızda fayda vardır. Çok fazla su vermemelisiniz ve yeniden su vermeden önce toprağının kuru olduğundan emin olmalısınız. Pilea bitkisini şık bir saksıya yerleştirerek evinizin pek çok bölümüne yerleştirebilirsiniz.

Aşk Merdiveni:

Aşk merdiveni bitkisi yalnızca adıyla bile ortama huzur ve neşe katmayı başarır. Aşk merdiveni için çok büyük olmayan bir saksı seçebilirsiniz. Birbirinden farklı renklerde saksıları yan yana yerleştirerek salonun bir köşesini aşk köşesi haline getirebilirsiniz. Aşk merdiveni nemli ortamları sevdiği için vakti geldiğinde sulamayı unutmamanızı tavsiye ederiz.

Difenbahya:

Difenbahya en iyi ev bitkilerinden bir tanesidir. Uzun ve geniş yaprakları ile göz alıcı bir görünüşe sahiptir. Çiçek açan bir bitki değildir ancak alacalı renkteki yapraklarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarır. Nemli ortamları seven bitkilerden bir tanesidir.

Kaktüs:

Her evin olmazsa olmazlarından biri olan kaktüsler kolay bakılan bitkiler olmaları nedeniyle ön plana çıkar. Uzun süre su vermeseniz bile yaşamayı sürdürürler. Sık sık seyahat eden biriyseniz veya ev içinde çok zaman geçirmiyorsanız, kaktüsleri tercih edebilirsiniz. Birbirinden güzel ve tatlı, küçücük saksılarda çeşitli kaktüs çeşitlerini evinizde sergileyebilirsiniz.

Kılıç Çiçeği:

Gölge yerlerden hoşlanan kılıç çiçeğini evin güneş ışığı almayan alanlarında kullanabilirsiniz. Upuzun ve yemyeşil yapraklarıyla harika bir görünüme sahip olan kılıç çiçeklerini toprağı kurudukça sulayabilirsiniz.

Devetabanı:

Devatabanı bitkisi geniş yeşil yapraklarıyla evinize güzel bir hava katacaktır. Kısa ve geniş saksılarda bakabileceğiniz devetabanı için özellikle hasır görünümlü saksıları tercih edebilirsiniz. Devetabanı suyu seven bir bitkidir. Sık aralıklarla sulamanızı tavsiye ederiz. Özellikle yaz mevsiminde yeşil yapraklarına su püskürtmeniz bitkinin sağlıklı gelişimi açısından daha faydalı olacaktır.

●Çin Herdemyeşili:

Çin herdemyeşil ya da Aglaonema adıyla da tanınan bu bitki yaprak dökmeyen bitki olarak da bilinir. Düşük ısı koşullarında bile yaşamaya devam edebilen Çin Herdemyeşili, nemli toprakta yaşamayı sever. Dolayısıyla bu bitkiyi sulamayı ihmal etmemelisiniz.

●Orkide:

Her evin olmazsa olmazlarından bir diğeri ise orkidelerdir. Orkideler güneş ışığı almayı çok sever. Özellikle sabah ve akşam güneşi alan bir pencerenin önünde muhafaza etmeye özen göstermelisiniz. Orkidenin yerini sevip sevmediğini anlamanın en iyi yolu yapraklarını gözlemlemektir. Eğer orkidenizin yaprakları koyu yeşil renkli ve yumuşaksa yeterince güneş ışığı almadığı sonucuna varabilirsiniz. Orkidenizin yaprakları kuruyup sarıya döndüyse yeterince güneş ışığı alamadığındandır. Evinizdeki orkideleri gözlemlemeyi ve orkidenin ihtiyacına göre bir yer bulmayı unutmayın.

Telgraf Çiçeği:

Telgraf çiçekleri harika rengiyle her evin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Alacalı renkli yeşil yapraklarının arka kısmı mor renge sahiptir. Telgraf çiçekleri büyüdükçe dalları ve yaprakları aşağı doğru sarkmaya başlar. Bu çiçekleri evinizin yüksek bir kısmına yerleştirmeniz hem bitkinin sağlıklı büyümesi hem de evinizin güzel görünmesi açısından önemlidir. Bir kitaplığın üst raflarına, güzel bir saksının içinde yerleştirebilirsiniz.

●Zamia Bitkisi:

Zamia bitkisi, sakısının dört bir yanına kıvrılan dallarıyla evin içinde güzel bir görünüm yaratmanıza yardımcı olur. Bitkili bir ev dekorasyonu için en iyi seçimlerden biri olan Zambia, gölgede yaşamayı sever. Eğer evinizde böyle bitkiye bakmak isterseniz mutlaka salonun güneş ışığı almayan bir köşesine yerleştirmelisiniz. Bitkinin solmuş yapraklarını ayıklayarak sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz. Zambia’yı ara sıra sulamayı ihmal etmeyin.

saksılı ev bitkileri●Kurdele Çiçeği:

Hemen her evde karşımıza çıkan kurdele çiçeği, bakımı en kolay bitkilerden bir tanesidir. Neredeyse her ortamda büyümeyi başarabilen kurdele bitkisine evinizin her alanında yer verebilirsiniz. Çiçeklerinizi sulamayı unutmaktan korkan biriyseniz kaktüslerden sonra kurdele bitkilerini de tercih edebilirsiniz.

●Dua Çiçeği:

Dua çiçeği ya da Maranta Leuconeura adıyla tanınan bu bitki, mor yaprakları ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarır. Yapraklarının ön kısmı alacalı bir yeşil rengiyken arka kısmı ise koyu mor tonuna sahiptir. Dua çiçeğini düzenli olarak haftada iki kez sulamanızı öneririz. Yaz mevsiminin çok sıcak günlerinde yapraklarına su püskürtmeniz iyi gelecektir.

●Salon Palmiyesi:

Evinizde geniş bir alana sahipseniz bu alanı salon palmiyesi ile canlandırabilirsiniz. Salon palmiyesi aydınlık mekanlardan hoşlanır. İyi bir salon palmiyesi bakıcısı olabilmek için geniş ve aydınlık bir salona sahip olmanız gerekir.

●Limon Ağacı:

Evinize hem renk hem de farklı bir hava katacak bir bitki olarak limon ağacını tercih edebilirsiniz. Ev içinde rahatlıkla bakılacak boyutta bir ağaç olmasıyla dekorasyonunuzun gözbebeği olacaktır.

Saksı Seçimine Dikkat

Bitkiler ile güzel bir ev dekorasyonu yaratmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli kısım saksı seçimidir. Seçtiğiniz saksıların hem evin genel dekorasyonuyla, hem birbirleriyle hem de bitkiler ile uyum içinde olması gerekir. Seçeceğiniz her saksıyı bitkinizi göz önünde bulundurarak incelemeniz gerekir. Bazı bitkiler geniş bir alana ihtiyaç duyarken Aloe Vera gibi bitki türleri dar saksılarda büyümeyi sever. Bitkilerin rahat edemeyeceği ve sağlıklı bir şekilde büyüyemeceği saksıları tercih etmemelisiniz. Ayrıca evinizdeki bitki sayısından daha fazla saksıya sahip olmanız gerekir. Bitkileriniz büyüdükçe onları geçirebileceğiniz daha geniş saksıların elinizin altında bulunması hayatınızı kolaylaştıracaktır. Salon bitkileri bakımı oldukça kolay olsa da her canlı gibi bitkilerin de belli ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçları karşılayamamaktan endişeli iseniz bakımı en kolay ve size en uygun bitkiyi seçmenizi öneririz.