Analog fotoğrafçılık; eski bir teknik olarak bilinse bile fotoğrafçılığın ana hatlarını öğrenmek istiyorsanız yolunuz bir analog kamera ile kesişebilir. Fotoğrafçılık analog kameralar ile ortaya çıkmıştır. Dijital kameraların icat edilmesi ile birlikte analog kameralar ve analog fotoğrafçılık geleneksel olarak adlandırılmaya başlanır. Buna rağmen analog fotoğrafçılık gözden düşmemiştir. Pek çok firma analog kamera yapmayı bırakmış olsa da analog kameralar popülerliğini koruyor. Analog kamera ile fotoğraflar çekmek istiyorsanız, analog kameraların sizlere sağlayacağı artılar ve eksiler vardır. Bir analog kamera ve film rulosu sayesinde çektiğiniz fotoğrafları görebilmeniz için onları banyoya vermeniz ve kurumalarını beklemeniz gerekir. Dijital fotoğrafçılıkta çektiğiniz fotoğrafı hemen görebilmeniz mümkünken analog fotoğraf makineleri ile çekilen fotoğrafların banyolama süreleri bitmeden fotoğraflar ortaya çıkmadığı için anında göremezsiniz. Bu da zaman alan zahmetli bir uygulamadır. Son zamanlarda bu eski yöntem ile fotoğraf çekmek popülerleşmiştir. Zahmetli olsa da bunu profesyonel olarak yapan bir çok kişi hala vardır ve hobi olarak analog fotoğrafçılığa olan ilgi de artmıştır. Eğer siz de analog fotoğrafçılığa ilgi duyuyorsanız öncelikle bir analog kamera sahibi olmanız gerekir. Analog kameraların film rulosu takılan yerleri bulunur. Film rulosunun kapasitesine göre çekebileceğiniz fotoğraf sayısı değişir. Analog kameraların sahip olduğu özellikler de değişkenlik gösterir. Film ruloları çeşitlidir. Bunlar; 35mm, 110 format, 120mm-orta format ve instant film gibi çeşitlerdir. 35mm film en sık kullanılan çeşitlerden biridir. Bu film şeridinin alt ve üst kısımları boyunca uzanan küçük delikler görebilirsiniz. Bunlara 90’larda doğan kişiler aşinadır. 120mm film ise daha büyüktür ve kare fotoğraflar elde etmenize yarar. 110mm film ise size küçük fotoğraflar sunar. Çektiğiniz fotoğrafları sosyal medyaya yükleyebilmeniz için de tarama uygulamaları mevcuttur. Nostaljik bir hobi için analog kameralara bir şans vererek eğlenceli anlarınızı fotoğraflayabilirsiniz.
Analog Kamera Kullanmanın Eğlenceli Yanları
Dijital fotoğrafçılık size anında görüntü sağlıyor olsa bile deklanşöre basarak daha sonra çektiğiniz görüntünün fotoğraflaşmasını beklemek heyecan veren bir deneyimdir. Fotoğrafları kontrol etmek için bir LCD ekran yoktur. Bu da sizi biraz uğraştırsa da heyecanlandıracaktır. Ayrıca film rulonuzun kısıtlı kapasitesi sebebiyle sürekli deklanşöre basmak istemeyebilirsiniz. Bu da sizin planladığınız görüntüden emin olduktan sonra fotoğraf çekmek isteyeceğiniz anlamına gelebilir. Her ne kadar bu durum olumsuz bir özellik gibi görünse de sizi kontrol altında tutarak zamanla profesyonelleşmenize olanak sağlar. Bunun yanı sıra plansız çektiğiniz acemi fotoğraflar baskıdan sonra size spontane fotoğrafların güzelliğini de tattırabilir. Yalnızca fotoğraf rulosu işlendikten, tarandıktan ve basıldıktan sonra onları elde edebilecek olmanız ise sizi heyecanlandıracaktır. Fotoğraflarınızı elinize aldığınızda sürpriz dolu karelerle karşılaşabilirsiniz. Analog fotoğraf elde etmenin bir diğer tatmin edici yanı ise filtrelerin yapay olmamasıdır. Siz ne çekiyorsanız ve ruh haliniz nasılsa, bulunduğunuz ortamın ışığı ile birlikte bu fotoğrafa yansır. Var olan doğal ışık veya ayarladığınız ışık ile filtreyi kendiniz yaratmış olursunuz. Kendinizi bir fotoğraf sanatçısı gibi hissedebilirsiniz. Ayrıca dijital fotoğraflar ile kıyaslandıklarında analog fotoğrafların görünümü belirgindir. Renkler daha zengin, doygunluk daha dramatik ve sonuçlar daha karakteristiktir. Film greni görüntüleri nostaljik havaları ile retro severler için vazgeçilmezdir. Dijital fotoğrafçılığın ortaya çıkması ile analog fotoğrafçılığın ölümcül bir darbe alabileceği düşünülmüştür fakat beklenenin aksine analog fotoğrafa olan ilgi bir anda artmış ve bu alanda pek çok profesyonel fotoğrafçı grubu bile kurulmuştur. Siz de dilerseniz bu grupları bulabilir ve onların çalışmalarına göz atabilirsiniz. Film satışlarının her yıl düşmektense %5 arttığına dair bilgiler mevcuttur. Analog fotoğrafçılık daha çok emek gerektirmesi ve alınan sonucun sağladığı tatmin duygusunun yanı sıra vaadettiği yaratıcılık sebebiyle de ilgi çekici gelir. Siz de yaratıcılığınızı eğlenceli bir hobi olarak analog fotoğrafçılık ile konuşturabilirsiniz.
Analog Fotoğraf ve Yaratıcılık
Eğer ilk defa bir analog kamera ile fotoğraf çekecekseniz başınıza gelmesi muhtemel durumlardan haberdar olmanızda fayda vardır. Yanlış ışık sebebiyle oluşan sızıntılar, tamamen boş bir görüntü ya da kazara çektiğiniz görüntüleri baskıda fark etmeniz gibi durumlar söz konusu olabilir.Endişelenmeyin ilk defa deneyen herkesin başına böyle durumlar gelir. Hatta lens kapağını açmayı unutmanız bile mümkün. Pek çok kişi alışkın olmadığı için lens kapağını açmayı unutur. Başlarda planladığınız fotoğrafları elde edemeseniz de biraz pratik yaptıktan sonra yaratıcılığınızı konuşturmaya başlamanız kaçınılmaz olacaktır. Yaratıcılığınızı arttıran şeylerden bazıları bu hatalar bile olabilir. Fotoğraflarınıza sızan ışık hataları sebebiyle oluşan beyaz ya da kırmızı çizgilerden hoşlanmanız da mümkündür. Hatta bazı profesyonel fotoğrafçıların buna bilerek izin verdikleri de söylenir. Siz de ışık sızıntılarını yaratıcılığa çevirebilirsiniz. Analog fotoğrafçılığa yeni adım atanlar için 35mm’lik ve 120mm’lik kameralar önerilir. 35mm’lik kameraların boyutu küçüktür ve kolay kullanım sağlarlar. Sanatsal fotoğraflar yaratmanıza nostaljik renkleri ile olanak tanırlar. Size anında fotoğrafı basan şipşak fotoğraf makineleri de vardır. Banyo uygulamasına gerek kalmadan size küçük boyutlu fotoğraflar basan bu makineler ile ilk analog kamera deneyimlerinizi renklendirebilirsiniz. Hatta odanızın bir bölümünü çektiğiniz bu fotoğraflar ile süsleyebilirsiniz. Bu tarz anında fotoğrafı basan kamera türleri ile deneysel olma fakat anında sonuç görme zevkine erişirsiniz. Açık havada doğru şekilde çekilen analog fotoğraflar dijital fotoğraflardan daha iyi sonuç verebilir. Analog kamera fiyatları dijital kamera fiyatlarından daha uygundur. Uzun ömürlü ve dayanıklı kameralardır. Unutulmaması gereken önemli nokta her analog kameranın bahsedilen farklı film formatlarında çalıştığıdır. Banyo uygulamasını yaptırmak için de işlemi yapan bir yer bulmanız gerekir. Zahmetli gibi görünen tüm bu yönlerin size kazandıracağı ise çektiğiniz fotoğrafların hepsinde size dair bir duruş olacak olmasıdır. Çektiğiniz her fotoğrafa profesyonel bir fotoğrafçı gibi aitlik hissedeceğiniz kesin. Bu edineceğiniz deneyim sayesinde fotoğraflarınızın ruhu olduğunu hissedebilirsiniz. Dijitalleşen bir dünyada yaşarken böyle bir deneyim sağlamanın pek çok farklı faydası olabilir.
Analog Fotoğraf Çekmenin Artıları
- Analog fotoğrafçılık size dijitalleşen dünyanın getirilerinden olan çabucak tüketme ve anında uygulayarak hızlı yaşama olanağını bir cep telefonu kamerası gibi vermez. Size sabretmeyi öğretir ve bir sanatsal uğraş içerisinde olduğunuzu hissettirir.
- Sanatın disiplinine odaklanmanızı sağlayan analog fotoğrafçılıkta otomatik mod yoktur bu da sizi daha eleştirel fotoğrafçılık yapmaya zorlar.
- Bir kere çektiğiniz anın üzerinde oynama yapılamayacağı için o an tektir ve size aittir.
- Cep telefonu kamerası ile çekilen fotoğrafları bastırmak için bir sebebiniz olmalıdır fakat analog kamera ile çektiğiniz her şeyi bastırmak üzere çekersiniz. Bu da size heyecan verir.
- Analog fotoğrafların her biri onları çekme sürecine dair anılar bırakır. Çektiğiniz fotoğrafı elinize aldığınızda sürece dair eğlenceli anılarınızı anımsarsınız.
- Analog fotoğrafçılık size fotoğrafçılığın ilkelerini öğrenme fırsatı tanır. Bir hobi olarak başlamış olsanız bile profesyonelleşmek üzere bir yola koyulmanız mümkündür. Eğitimini alabileceğiniz bir alandır.
- Hayata daha gerçekçi gözlerle bakmanıza ve yaratıcılığınızı konuşturmanıza yardım eder.
Analog Fotoğraf Çekmenin Eksileri
- Analog fotoğrafçılık zahmetlidir ve zaman alır. Analog kamera fiyatları dijital kamera fiyatlarından daha uygun olsa bile yine de bir bütçe ayarlamanız ve bazı masraflar etmenizi gerektirir. Banyolatma işlemi bu masraflardan biridir. Fakat tüm bunlar oldukça düşük maliyetlidir.
- Analog fotoğrafçılık dijitale oranla güzel kareler yakalamak için sizi uğraştırabilir.
- Filmleri hassastır. Dikkatli kullanmak gerekir.
- Dijital fotoğraflar kadar büyük hacimli görüntüler elde etme olanağı yoktur.
Eğer kendinize bir hobi edinmek ve eğlenceli anları nostaljik bir havada fotoğraflamak istiyorsanız denemeye değer.