İçinizi kıpırdatan ve enerjiyle zamanın nasıl geçtiğini unutturan yaz mevsimi; güneşi, kumu, denizi ve ılık akşamlarıyla nihayet geldi. Kışlık kıyafetlerinizi kaldırdınız ve yerine tiril tiril rengârenk yazlık giysileri koydunuz. Tüm modunuzun değiştiği yaz mevsiminde makyaj rutininiz de tamamen farklılaşır. Kışın kendine özgü havasına uygun kahverengi ve koyu tonlar yerini pembe, kırmızı ve pastel renklere; koyu renkli ve yoğun fondötenler ise koruyuculuğu yüksek BB kremlerine bırakır.

Günlük Yaz Makyajı Nasıl Yapılır?

Günlük yaz makyajı yapmanın en önemli püf noktası, doğallık. Parlak ama doğal bir makyaj öncesi baz, sağlıklı bir cildi vurgulayan renkli elmacık kemikleri ve dolgun kirpikler günlük yaz makyajının temelini oluşturur. İşte, sizin için adım adım günlük yaz makyajı:

İlk adım pürüzsüz bir ten

yazlık makyajMakyaj bazı, fondöten ile cilt arasında bariyer görevi üstlenen ve cildin mat ya da canlı görünmesini sağlayan şeffaf akışkan formunda bir üründür. Asıl amacı cildin pürüzsüz olmasını sağlayarak fondötenin uzun süre formunu korumasına yardımcı olmaktır. Makyaj bazının üstüne cilt tipinize uygun fondöten uygulayabilirsiniz. Makyaj bazı uygulamadan, doğrudan sürebileceğiniz BB kremler de cildinizi makyaja hazır hale getirebilir. Ancak sivilce, leke ve cilt tonunda eşitsizlik gibi sorunlar yaşıyorsanız makyaj bazı kullanmanızda fayda var.

>Doğru allık seçimi ile ışıltınızı ikiye katlayın

Yaz mevsiminde hemen herkesin cilt tonu bronz ya da bronza yakındır. Makyajınızı doğal ama çekici bir hale getirmek için bronz tene en çok yakışan renkli allık seçeneklerini dikkate almalısınız. Canlı ve enerjik bir görünüm için yaz makyajının temelini allık oluşturur. Pembe ve fuşya gibi canlı ya da şeftali ve kayısı tonları gibi pastel renkleri tercih edebilirsiniz.

>Gözlerinizi belirginleştirin

Yaz mevsiminin enerjisinin gözlerinize yansımasını sağlamak için hafif ancak etkili bir göz makyajı yapabilirsiniz. Sadece eyeliner ve rimel ile gözlerinizi daha belirgin hale getirebilirsiniz. Pastel tonlarda göz kapaklarınızı hafifçe renklendirmeniz yeterli. Açık mavi, açık yeşil ve pembenin pastel tonları günlük yaz makyajı için ideal bir seçim olabilir.  Eğer bir yaz partisine davetliyseniz parlak ve canlı renkleri sim detaylarla birleştirebilirsiniz. Yaz makyajında kahverengi, bordo gibi koyu tonları mümkün olduğunca az kullanmalısınız.

Dudakları unutmayın

Yaz makyajını canlı renk bir ruj ile tamamlayabilirsiniz. Yazın renkli ve ışıl ışıl yapısına uygun kırmızı, fuşya ve canlı bir bordo kullanabilirsiniz. Hatta iddialı bir yapınız varsa turuncu ve mavi gibi sıra dışı renkleri de uygulayabilirsiniz. Özellikle plajda sadece kırmızı bir rujla tüm havanızı bir anda değiştirmeniz mümkün.

Sabitleştirici kullanın

Yaz makyajının olmazsa olmaz ürünü sabitleyici spreylerdir. İster gece ister gündüz, makyajın daha uzun süre dayanması için sabitleyici bir ürün kullanmayı unutmayın.

Doğal Yaz Makyajı İçin Ürün Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bunaltıcı sıcaklar ve güneş ışınları yazın makyaj yapmayı daha zor hale getirebilir. Yaz mevsimi için makyaj ürünü seçerken aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Hepimizin bildiği üzere sıcak havada terleme oranı yükselir. Yaz mevsiminde tüm makyaj malzemelerinin tere dayanıklı ve su geçirmez olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle akma ihtimali yüksek olan rimel ve eyeliner seçiminizi suya dayanıklı ürünlerden yana kullanmanızda fayda var. Deniz ya da havuza girdiğinizde göz makyajının akması hoş bir görüntü yaratmaz.
  • Makyaj bazı olarak yağsız bir nemlendirici seçmelisiniz. Aynı şekilde fondöten seçiminizin de yağsız olması önemlidir. Aksi halde sıcak havalarda fondöten cildinizden akabilir.
  • Kullanacağınız fondöten, BB krem veya makyaj bazının UV korumalı olması da önemlidir. Bu ürünler güneşin zararlı UV ışınlarının cildinizde hasar yaratmasını önleyebilir.
  • Nemlendirici etkiye sahip bir ruj seçebilir ya da ruj kullanmadan önce dudaklarınıza besleyici bir balsam sürebilirsiniz. Dudak cildi oldukça ince yapıya sahiptir ve güneş ışınlarından kolayca etkilenir ve yaz aylarında yeterince nemlendirmezseniz çatlayabilir. UV korumasına sahip nemlendirici içerikli rujlar yaz makyajı için ideal bir seçimdir.
  • Göz farı seçerken toz ürünler yerine krem bazlı sürülebilir farları tercih edebilirsiniz. Toz farlar sıcak havanın ve terlemenin etkisi ile dağılır ya da topaklanabilir. Aynı şekilde alık seçimini de krem bazlı ürünlerden yana kullanabilirsiniz. Hem göz farının hem de allıkların üzerine transparan bir pudra uygulayarak makyajın kalıcılığını artırabilirsiniz.

Yüz Şekline Göre Yaz Makyajı Teknikleri

Tüm makyaj çeşitlerinde olduğu gibi yaz makyajının da yüz şekline göre yapılması önemlidir. İşte sizin için yüz şekline göre yaz makyajı önerileri:

Oval yüz şekli

Oval yüz şekline sahipseniz elmacık kemiklerini ön plana çıkararak yüz şeklini daha orantılı hale getirebilirsiniz. Bunun için kontür ve allıkları doğru biçimde uygulamanız gerekir. Bu yüz şeklinde alın bölgesi genellikle geniş olduğu için kontürü saç diplerinin yakınına ve allığı da elmacık kemiklerinin en üst bölgesine uygulamalısınız. Yaz makyajı için allık ve kontür seçimlerini krem ya da stick ürünlerden yana kullanmanızda fayda var.

Kare yüz şekli

yüz şeklinde göre makyajAlın ve çene kısmının geniş olduğu kare yüz şeklinde, bu bölgeleri daraltmak için alın ve çene kontürüne dikkat etmeniz gerekir. Alın yanları ve çene köşelerine kontür uygulayabilirsiniz. Yüz görünümünüzü uzatmak için elmacık kemikleri, alın ve çene ortasına ise aydınlatıcı kullanabilirsiniz. Canlı renkte bir allıkla elmacık kemiklerinin altını renklendirebilirsiniz.

Kalp yüz şekli

Kalp yüz şeklinde alın bölgesi oldukça geniş ve çene kısmı ise dar bir görünüme sahiptir. Alnı daha dar göstermek için alın kenarlarına kontür, çene altına aydınlatıcı uygulayabilirsiniz. Allığı ise yanak bölgesinin tamamında kullanabilirsiniz.

Yuvarlak yüz şekli

Alın ve çene kısmının geniş olduğu yuvarlak yüz şeklinde, bu bölgeleri daraltmak için şakaklara ve elmacık kemiklerinin altına kontür uygulaması yapabilirsiniz. Alnın orta kısmı ve çenenin altına aydınlatıcı sürerek yüzünüzü daha uzun gösterebilirsiniz. Elmacık kemiklerinin altındaki kontürü allıkla destekleyerek de yüzünüzün daha orantılı bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Uzun yüz şekli

Uzun yüz şeklinde yanakların daha dolgun görünmesini sağlamak için kontürü çene altı, şakak ve saç diplerine uygulayabilirsiniz. Allığı yanakların tam ortasına uygulayarak yanakları daha ön plana çıkarabilirsiniz.

Üçgen yüz şekli

Üçgen yüz şeklinde alın bölgesi oldukça dar ve çene kısmı geniştir. Yüz şeklini orantılamak için şakaklara aydınlatıcı uygulayabilirsiniz. Çene altı ve elmacık kemiklerinin altına kontür uygulayarak bu bölgelerin daha geniş görünmesini sağlayabilirsiniz. Allığı da elmacık kemiklerinin üstüne geniş bir çizgi aralığında sürerek yanakların alt kısmını ön plana çıkarabilirsiniz.

Yaz Kombinlerine Uygun Hafif Yaz Makyajı Önerileri

Yaz kombinlerinin en önemli özelliği canlı renkler ve hafif kumaş dokuları kullanılarak tasarlanmasıdır. Rengârenk çiçek desenli şifon elbiseler ve etekler, şortlar, tayt ve tişörtler yaz mevsiminin en çok tercih edilen giyim ürünleridir. İşte size özel yaz kombinlerinizle uyum sağlayabilecek makyaj önerileri:

  • Kombininiz siyah ağırlıklı ise hemen her rengi yaz makyajında kullanabilirsiniz. Siyah tonlarının hâkim olduğu bir kombin için nude tonlarda allık ve ruj uygulayabilir, göz makyajınızı ön plana çıkarabilirsiniz.
  • Beyaz tonların hâkim olduğu bir kombinde ise makyajınızı daha ön plana çıkarmak için mürdüm, fuşya, kırmızı ve pembe gibi ruj renklerini tercih edebilir, göz makyajında sadece eyeliner ve rimel kullanabilirsiniz.
  • Far kullanmayı seviyorsanız siyah ya da beyaz kombinlerde kahve bakırın tonları ile yeşil ve lacivert iyi bir seçim olabilir.
  • Çiçekli elbiselerle ise makyajınızı çok ön plana çıkarmaktan kaçınmalısınız. Elbisenizdeki ağırlıklı renk tonuna uygun bir ruj ile hafif bakır ve mercan tonlarının hâkim olduğu bir göz makyajı yapabilirsiniz. Şeffaf ya da pastel renklerde bir ruj kullanabilirsiniz.
  • Jean şort ve basic bir tişört, günlük kombinlerinizin genelini oluşturuyorsa siyah ve kahve ya da kayısı veya bakır tonlarında far uygulayabilirsiniz. Nude tonlarda ruj ile kombininizi tamamlayabilirsiniz.
  • Yaz mevsiminde en çok tercih edilen renklerden biri de yeşildir. Yeşil tonlarının hâkim olduğu bir kombin için dudak renginizden bir iki ton koyu bir ruj kullanabilir, kahverengi ve bakır tonlarda far uygulaması yapabilirsiniz. Akşamları ise mürdüm tonlarını kullanarak göz alıcı bir görünüm kazanabilirsiniz.
  • Yaz aylarının vazgeçilmezi pembe rengin yoğun olduğu kombinler için mavi, gri ya da leylak rengi ve tonları makyajınızın temelini oluşturabilir. Pembe ve mavi bir göz makyajı, pudra renginde bir ruj ve nude allık kullanabilir, sade ama çekici bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Yaz aylarının kendine özgü enerjisini DeFacto ayrıcalıklarıyla kombinlerinize yansıtabilir, dilediğiniz ürünü hemen sepetinize ekleyerek avantajlı ödeme seçenekleriyle satın alabilirsiniz.