Soğuk ve kasvetli günlerin sona erdiği yaz mevsiminde güneşin, denizin ve sıcak kumların tadını çıkarabilmek büyük bir rahatlama hissi veriyor. Ancak bütün enerjisiyle sizi kucaklayan güneş, cilt üzerinde ciddi hasarlara da sebep olabiliyor. Uzmanlar göre yılın her günü güneş koruyucu kullanmak oldukça önemli. Özellikle güneş ışınlarının daha dik ve yoğun olduğu yaz mevsiminde ekstra dikkat etmeniz gerekiyor. Güneş öncesi, güneşlenirken ve güneş sonrası cilt bakım rutinlerini doğru bir şekilde uygulayarak güneş ışınlarının zararlı etkilerini minimuma indirebilirsiniz.

Güneşlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

gunes sonrasi bakimGüneşlenmenin en önemli amacı D vitamini almak olsa da genellikle bronz bir tene sahip olma hedefi daha ağır basıyor. Ancak bilinçli bir şekilde güneşlenmezseniz ve güneşin zararlı ışınlarından yeterli düzeyde korunamazsınız cilt dokusunda hasar yaratabilirsiniz. Güneşin altında korunmasız uzun saatler geçirme güneş yanıklarına neden olarak ciltte kızarma, kaşıntı ya da su toplama gibi alerjik reaksiyonlar meydana getirebiliyor. Güneşlenme sürecini daha kolay hale getirmek için dışarı çıkmadan önce cildinizi güneşin etkilerine karşı güçlendirmelisiniz. Sadece birkaç dakikanızı ayırarak cilt sağlığınız koruyabilir ve sağlıklı bir şekilde bronzlaşabilirsiniz.

Cildi, güneşe hazırlamanın en iyi yolu nemlendirmek. Hem sıcak hem de güneş ışınları cildin neminin azalmasına neden oluyor. Kuru bir cilt ile güneş altında uzun saatler geçirmek cildinizde geri dönüşü zor sorunlar yaratabiliyor. Güneşe çıkmadan önce cildinize ekstra nem desteği sağlayabilirsiniz. Evden çıkmadan en az yarım saat önce cildinize uygun bir nemlendirici kullanabilirsiniz ancak kremin tamamen emilmesi oldukça önemli. Ürünün deri altına nüfuz etmesi ve cilt hücrelerinin nem depolayabilmesi için cildinize süre vermelisiniz. Hatta giyinmeden önce nemlendirici kullanarak çamaşırlarınızın nemi emmesini önleyebilirsiniz.

Güneşte vakit geçirmeyi planlıyorsanız uzmanların önerilerini dikkate alarak güneş ışınlarının en dik olduğu ve zararlı etkilerini gösterdiği öğle saatlerinden uzak durmalısınız. Bu saatler 11.00 ile 15.00 arasını kapsıyor. Bu sürenin dışındaki zamanlarda güneşlenebilirsiniz.

Güneşlenmeye başlamadan önce mutlaka güneş koruyucu krem kullanmalısınız. Gölgede bile olsanız en az 30 koruma faktörü içeren güneş kremlerini tercih etmelisiniz. Gün içinde cildinize güneş kremi uygulamasını da sık sık tekrarlamanız gerekir. Havuza ya da denize girmeden önce güneş kremi sürmelisiniz. Aynı şekilde deniz ya da havuza girdikten sonra mutlaka duş alarak cildinizi temizlemeli, ardından tekrar cildinize güneş kremi uygulamalısınız.

Güneşlenirken susuz kalmamaya da özen göstermelisiniz. Vücudun kaybettiği su miktarını tamamlamak için bol bol su içmelisiniz. Güneşlenme sırasında hafif sandviçler, taze sebze ve meyveler tüketebilirsiniz.

Güneş Sonrası Cilt Bakımı İle Mükemmel Bronzluk Nasıl Sağlanır?

Güneşlenmeden önce cildi nemlendirmek ve güneşlenirken koruyucu kullanmak cilt hücrelerini korusa da güneş ışınları az da olsa cilt dokusunda hasar yaratabiliyor. Yaz aylarında cildi sağlıklı tutmak için önleyici ve koruyucu bakımdan daha fazlası gerekebiliyor. Aynı zamanda vücudunuzun eşit oranda bronzlaşması ve kalıcılığının da artması için güneş sonrası bakım büyük önem taşıyor. Güneş sonrası cilt bakımı uygulamaları için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

Günün Sonunda Serinletici Bir Duş Alın

Güneşlenme sonunda deniz tuzu, kum ve havuzdaki kimyasallardan cildinizi bir an önce kurtarmak için soğuk bir duş alabilirsiniz. Bu maddeler cilt üzerinde ne kadar çok durursa cildin o kadar çok kurumasına neden oluyor. Güneş koruyucu nemlendiricileri cildinizden arındırmak için cilt tipinize uygun jel ya da sabun kullanabilir, mümkünse yüzünüz için ayrı bir yüz temizleyici tercih edebilirsiniz. Yumuşak masaj harekeleriyle tüm vücudunuzu temizlemeli, keseleme ya da peeling tarzı bir uygulamadan kaçınmalısınız.

Cildinizi Nemlendirin

kalici bronzluk için bakimDuştan çıkar çıkmaz, hafif hareketlerle ve yumuşak bir havlu yardımıyla kurulanmalı, hemen ardından vakit kaybetmeden tüm vücudunuza nemlendirici uygulamalısınız. Böylece duştan sonraki nemi de hapsederek ekstra nem sağlayabilirsiniz. Nemlendirici seçerken cilt tipine uygun olmasına dikkat etmeli, yüz ve göz çevresi için daha yoğun ürünler seçmeye özen göstermelisiniz.

Daha Yoğun Nem İçin Cilt Maskeleri

Güneş ışınları, deniz ve havuz suyu cildi susuz bıraktığı için haftada birkaç kez nem maskesi yaparak kaybedilen nemi yeniden sağlamaya yardımcı olabilirsiniz. Özellikle geceleri yatmadan önce cilt tipinize uygun nem maskeleri uygulayarak gece boyunca hasar gören cilt hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunabilirsiniz. Nem maskeleri cilt tonunun da eşitlenmesine yardımcı oluyor. Bu özelliği sayesinde cildinizin eşit bir şekilde bronz görünüm kazanmasını sağlayabilir, kalıcı bir bronzluk elde edebilirsiniz.

Dudaklarınızı Unutmayın

Narin ve ince bir yapıya sahip dudak derisini de cilt bakımı rutininize eklemeyi unutmayın. Güneş ışınlarından en çok etkilenen yüz bölgelerinden birisi dudaklar. Güneşlenirken dudaklarınıza güneş koruyucu bir nemlendirici uygulayarak dudaklarınızın kuruyup çatlamasını önleyebilirsiniz. Güneş sonrası duşunuzu aldıktan sonra dudaklarınızı tekrar nemlendirmeyi unutmayın ve haftada iki, üç kez dudaklarınız için de nem maskesi uygulayın.

Güneş Sonrası Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Güneş sonrası cilt bakımı için daha doğal bir yol izlemek isterseniz ev yapımı doğal maskeler ve nemlendiriciler hazırlayabilirsiniz. Güneş sonrası evde cilt bakımı için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

Yeşil Çay ve Papatya Suyu

Yeşil çay ve papatya, yüksek oranda C vitamini ve antioksidan içeriyor. Bu bileşenler, güneşin zararlı etkilerinden dolayı hasar gören cilt hücrelerinin onarımını sağlamaya ve kolajen üretimini artırmaya yardım ediyor. Yeşil çay ve papatya suyu hazırlamak için gerekli malzemeler şöyle sıralanıyor:

  • 4 tatlı kaşığı yeşil çay
  • 4 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya
  • 2 litre kaynamış sıcak su
Hazırlanışı
  • Yeşil çay ve papatya kurusunu çaydanlığa alın. Üzerine 2 litre kaynamış su ekleyerek demleyin.
  • Demlenen bitki suyunu soğuması için bir köşeye alın. Güneşlenme sonrası duşunuzu alın ve bu suyu tüm vücudunuza uygulayın.

Aloe Vera Kremi

Evde hazırlayabileceğiniz en etkili güneş sonrası nemlendirme kremlerinden biri de aloe vera kremi. Cilt hücrelerini besleyerek onarımına destek olan aloe vera kremi için malzemeler şöyle:

  • 3 yemek kaşığı Aloe Vera jeli
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 1 çay kaşığı kakao yağı
  • 1 çay kaşığı shea yağı
  • 1 yemek kaşığı bal mumu
  • 15 damla lavanta yağı
Hazırlanışı:
  • Tüm aromatik yağları bir cezveye ya da sos tenceresine alın. İçine bal mumunu rendeleyin.
  • Benmari usulü cezvenin içindekileri bal mumu eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra ocaktan alıp biraz dinlenmeye bırakın.
  • Ilıyan karışıma Aloe Vera jeli ekleyip karıştırın.
  • Duş sonrası ve sabah uyandığınızda tüm vücudunuza hafif masaj eşliğinde uygulayın.

Güneş sonrası cilt bakımını düzenli olarak yaptığınızda hem cilt sağlığınızı koruyabilir hem de sağlıklı bir bronzluk elde edebilirsiniz. Aynı zamanda vücut yapınıza uygun kaliteli ve hafif plaj giyim ürünleri seçerek güneşlenme keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Güneş gözlüğü ve şapka gibi aksesuarlarla da yüz ve göz çevresinde maksimum koruma sağlayabilirsiniz. Yaz mevsimi için özel olarak tasarlanan plaj giyim ürünleri ve aksesuarlarına DeFacto ayrıcalıklarıyla kolayca sahip olabilirsiniz. Geniş koleksiyonu ve uygun ödeme seçenekleriyle DeFacto güneşlenme keyfinize keyif katıyor!