kırkyama ne demekTığ ve iğne ile yapılan patchwork tasarımları her zaman modanın odağında olmuştur. Patchwork hırkalar da bu eşsiz parçalardan biridir. Küçük ya da büyük fark etmeksizin kırkyama parçalarıyla oluşturulan bu hırkalar kadın, erkek ve genellikle unisex kullanımlarıyla öne çıkar. Bohem, hippi gibi tarzları çağrıştıran desenlere sahip patchwork hırkalar gündelik giyiminizin bir parçası haline getirebileceğiniz birçok tasarımdan oluşur. Geleneksel tarafı ağır basan ve retro modasına tek parçayla uyum sağlamanıza yardımcı olan kırkyama örgü hırka modellerini tercih ederek moda ikonlarına dönüşebilir, özgün tarzınızla tüm gözleri üzerinize çevirebilirsiniz.

Kırkyama Ne Demek?

Kırkyama olarak da bilinen patchwork, sıra dışı bir tasarım oluşturmak için küçük kumaş parçalarının birbirine dikildiği bir iğne işidir. Küçük parçaların değerlendirildiği ve bir bütün oluşturularak işe yarar hale getirildiği bu işlemde yamalar üste bakacak şekilde tek bir kumaş tabakasında tamamlanır. Desen genellikle daha büyük kumaşın her yerinde farklı renklerle tekrarlanır. Küçük kumaş genellikle daha büyük kumaşla düzenli aralıklarla ve iplik parçalarıyla dikilir veya kapitone edilir. Patchwork'ler genellikle çanta, süslü etek, duvar süsü ve birçok kıyafet çeşidi yapmakta kullanılır.

Patchwork Hırka Modelleri Nelerdir?

Kırkyama hırka modelleri hem geleneksel hem de modern görünümleri ile zamansız kıyafetler arasında yer alır. Moda trendlerinde sıkça görülen bu hırkalar yama şekli ve renklerin mükemmel kullanımı ile her tarza hitap edebilen özel parçalardır. Gündelik giyiminize dahil edebileceğiniz kırk yama hırka modelleri pamuklu, yün, kadife, keten gibi birleştirilmeye müsait kumaşlardan yapılabilir. Daha sık rastlanan patchwork örgü hırka modelleri kış aylarında sıcak kalmanızı ve dikkat çekici görünmenizi sağlar. Genellikle farklı renk ve desenlerde tasarlanan bu yamalı hırkalar, tek renk parçalardan da oluşabilir. Bu şekilde veya renkli tasarımlardan meydana gelen patchwork hırkaları kombinlerinize dahil edebilmeniz için modeller hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Popüler patchwork hırka modelleri ve bu mükemmel parçaları normal hırkalardan ayıran özellikler şöyle sıralanabilir:

  • Tek renkli patchwork hırka modelleri: Tek renkten oluşan büyük-küçük parçalar kullanılarak yapılan bu hırkalar dikiş stilleri ve örgü motifleriyle öne çıkar. Balık sırtı, selanik, baklava, bal peteği ve hasır örgü modellerine sahip farklı parçalar kullanılarak tasarlanan örgü kırkyama hırka modelleri daha sade ve klasik tarzlara hitap eder. Kadife, pamuklu ve daha düz kumaşlardan yapılan monokrom patchwork hırka modelleri ise ters dikiş  ve çapraz dikişlerle dikkat çeker. Hırkaların dikişlerinde kullanılan farklı renk iplikler parçalı görünümü vurular ve kombinlerinizde farklı renkler kullanmanıza imkan tanır.
  • Çok renkli patchwork hırka modelleri: Her bir yamada farklı renk kullanılan patchwork hırkalarda ortalama 40 ila 50 kare yama bulunur. Bu yamalar üçgen, kare, dikdörtgen ve beşgen gibi geometrik şekillere sahiptir. Yoğun olarak kare yama kullanılan bu hırkalar kırmızı, sarı, mavi, beyaz, yeşil, mor, kahverengi gibi birbirinden zıt renkler kullanılarak tasarlanır. Gençler arasında popülerliği gittikçe artan patchwork hırkalar genellikle en çok rengin birlikte kullanıldığı hırkalardır. Farklı renklerden oluşan bloklara bazen farklı desenler de eşlik edebilir.
  • Çok desenli patchwork hırka modelleri: Farklı tasarımları kombinlerine dahil etmekten hoşlanan kullanıcılara hitap eden bu hırkalar kombindeki en dikkat çekici ögelerdir. Çiçek, çizgi, hayvan, geometrik ve daha pek çok deseni bir araya getiren bu tür patchwork hırkalar otantik bir görünüm elde etmenize izin verir. Eski battaniye ve kilimlerden ilham alınarak yapılan çok desenli patchwork hırka modelleri tamamen hayal gücüyle şekillenen ürünlerdir. Bu sayede benzeri olmayan hırka modellerine rastlayabilir ve aklınıza gelmeyen desenleri bir arada bulabilirsiniz.
  • Farklı malzemelerden yapılan patchwork hırka modelleri: Popüler patchwork malzemelerinden biri olan örgü ipliklerinin yanı sıra pek çok kumaştan yapılan patchwork hırkalar, doku farkı ve görünüm çeşitliliği olması açısından farklı malzemelerle de yapılabilir. Örgü motifleriyle beraber canlı renklerde kadife kumaşlar, işlemeler, dantel parçalar ve deri ya da PU kumaşlar gibi farklı malzemeler kullanılarak çeşitli modeller elde edilir. En sıra dışı modeller bu yöntem sayesinde meydana gelir ve sahip olduğunuzda gardırobunuzdaki en nadide parça olurlar. 

Kırkyama Hırka Modelleri Nasıl Kombinlenir?

Kırk yama hırka modelleri genellikle çok renkli tasarımlar oldukları için kıyafetlerle eşleştirmek ve kendiniz için ideal kombini yapmak kafa karıştırıcı olabilir. Öncelikle sevdiğiniz renkleri göz önünde bulundurarak patchwork tasarımlı bir hırka tercih edebilir ve bu hırkayı ön plana çıkarmak için nötr renk bir bluz, etek ve ayakkabı giyebilirsiniz. daha renkli kombinlerden hoşlanıyorsanız kırk yama hırka içerisinde bulunan ana renklerden birini seçerek kombininizde bu renge ağırlık verebilirsiniz. Sarı, turuncu, krem ve kırmızı renklerde yamalı bir hırkayı kiremit gibi benzer renk tonlarında kadife bir pantolon ve sarı süet bir kovboy botu ile eşleştirebilirsiniz.

Tamamen otantik görünen geleneksel patchwork hırkalar renk ve desen karışımlarından oluşur. Genç kadın ve erkekler arasında 1990’lı yıllardan beri popüler olan bu eşsiz hırkaları mevcut gardırobunuzla da pratik bir şekilde kombinleyebilirsiniz. İlk olarak renk uyumuna dikkat etmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz, ancak onlarca renk barındıran bu hırkaları dilediğiniz gibi kombinlemek sizin elinizde. Tamamen kendi stil anlayışınıza göre kombinleyebileceğiniz bu hırkalar, her renk tonuna uyum sağlayabilecek şekilde tasarlanır. V yaka, şal yaka ve dik yaka modelleri ile modern görünümler de elde edebileceğiniz patchwork hırka modellerini ister etek ister pantolon isterseniz tayt ya da elbise çeşitleri ile eşleştirerek kullanabilirsiniz.

Elbise ile patchwork kombinleri alt-üst yerine tek parça kullanıldığı için  daha zahmetsiz yapılabilir. Krem uzun etekli vintage bir elbise modeli ile h-geleneksel tarzda bir patchwork hırkayı eşleştirebilir ve bilek botları ile tamamlayabilirsiniz. Uzun oversize modelleri ile göz kamaştıran patchwork hırkalar da elbise ya da tayt kombinleri için mükemmel seçeneklerdir. Kısa pembe kadife elbise ile pembe, krem ve mavi renk tonlarında kırkyama hırkayı birlikte giyebilir, beyaz postallarla hoş bir sonbahar görünümü oluşturabilirsiniz.

Patchwork Hırkalarla Aksesuar Kullanımı

Kış ve sonbahar kombinlerinin vazgeçilmez aksesuarları çorap, bere, atkı, eldiven ve pelüş kulaklıklarla hacimli ve patchwork stiline uygun kombinler yapılabilir. İhtiyacınız olan her bir hırka ve kombin ögeleriyle uyum sağlayacak nötr veya çok sevdiğiniz renklerde aksesuarlar tercih edebilirsiniz. Kombindeki vurucu parça patchwork hırkalar olduğu varsayıldığında diğer tüm ögelerin göze batmaması ve hırkadan rol çalmaması gerekir. Bu sebeple krem, siyah, beyaz, gri, bej, kahverengi, pudra gibi dikkat çekmeyen, ancak kombini mükemmel tamamlayan renklerde kışlık aksesuara ihtiyacınız vardır.

Aksesuarların yanı sıra çanta ve ayakkabı seçiminizde de nötr renkleri tercih edebilir veya baskın bir renk ile hırkalarınızı eşleştirmeye devam edebilirsiniz. Kış aylarında yoğun ilgi gören sıcak kahverengi tonlarında botlar ile patchwork hırkalarınız genellikle uyum sağlar. Süet krem bot ve süet omuz çantası tüm kırk yama modelleri ile uyumlu olabilecek seçeneklerdir. Bu tür seçimler yaparak kombininizi eksiksiz bir şekilde tamamlayabilir, okula, işe, seyahate, şehir gezilerine, arkadaş buluşmalarına, pazar kahvaltılarına ve resmi olmayan tüm davetlere gidebilirsiniz.

Kadın ve erkek giyim koleksiyonları ile sokak modasına uyum sağlamanıza ve özgün tarzınızı ortaya çıkarmanıza yardımcı olan DeFacto, sonbahar-kış koleksiyonları ile göz alıcı görünmenize katkı sağlar. Bu koleksiyonlar arasında yer alan modeller ile patchwork hırkalarınızı kombinleyebilir, eşsiz görünümler oluşturup sıcak kış kombinleri yapmak isterseniz ürünlere göz atabilirsiniz.