Atölye çalışmalarının profesyoneller ya da öğrenciler için çeşitli faydaları vardır. Bakış açınızı genişletir, yeni fikirler edinmenizi sağlar. Kendinizi keşfetmeniz için yeni kapılar açarken üretimde ilham verebilir. Gerçek süreç uygulamalarını örneklendirerek yapılan workshop’larda zaman kullanımı konusunda kendinizi disipline edersiniz, üstelik bunu eğlenerek yaparsınız. Yeni yöntemlerin denenmesi her zaman başarılı olunacağı anlamına gelmez, güvenli bir ortamda başarısızlık da önemli bir fırsattır ve becerileri öğrenmenin harika yollarından birisidir. Üstelik sizin gibi düşünen yeni insanlar tanıyabilir ve kendi sosyal ağınızı genişletebilirsiniz. Kariyeriniz için katıldığınız bir çalışmada yeni insanlarla tanışmak, iş hayatında yeni bağlantılar anlamına da gelir. Sizin için uygun workshopları seçebilmek için belli başlı kriterler bulunur. Bu kriterlerden en önemlisi, sizin ilgi alanlarınızdır. Nasıl bir workshop istiyorsunuz, buna odaklanmanız gerekir. Bir sanat eseri mi üretmek istersiniz yoksa başkalarına faydalı olabilmek için kurulan bir topluluğa katkılarınız neler, bu konuya mı eğilimlisiniz? Özellikle pazar günlerini boş geçirmek istemeyen herkes için bir workshop var. Yeter ki siz ne istediğinize net karar verin ve en çok eğleneceğiniz atölyeyi seçin.
Workshop Seçenekleri Neler?
Hafta içinin stresini hafta sonu eğlenceleri ile aşmak isteyen herkes için bir atölye çalışması bulunur. Online uygulama ya da yüzyüze olarak katılacağınız workshop çeşitlerinden en çok tercih edilenleri şöyle:
Resim Atölyeleri: Resim workshop programlarında profesyonel değil amatörler bulunur. Temel amaç içinizdekileri kağıda ya da tuvale dökerken eğlenmeniz ve güzel vakit geçirmenizdir. Eskiz çizimlerden karakalem desenlere, suluboya uygulamalardan yağlıboya tablolara kadar herşeyi yapabileceğiniz bu workshoplara bireysel olarak katılabilir ya da kendi arkadaşlarınızla bir grup kurarak toplu katılım gösterebilirsiniz. Bazı atölyeler, özel olarak gruplara sınıf açar. Böylelikle arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Heykel workshop sınıfları: Heykel yapmak isteyenler, taşa, toprağa baktığında orada gizli kalmış heykeli görenler için en güzel workshoplar heykelcilik ile ilgili olanlardır. Heykel sanatına ve tarihine dair bir bilginiz olmasına gerek olmadan, uzman heykeltraşlar vasıtası ile içinizdeki yaratıcıyı keşfe çıkabilirsiniz. Toprağa, kile dokunarak tüm stresinizi atarken sanat ile iç içe konuşmalar yapabilir, ufkunuzu genişletebilirsiniz.
Fotoğraf workshop kursları: Günümüzde artık profesyonele yakın fotoğraf çekmek şart oldu. Özellikle Instagram gibi sosyal medya araçları sayesinde herkes daha iyi fotoğraf çekmeye yönelirken, içindeki yeteneği keşfedip profesyonel fotoğrafçı olmaya karar verenler bile var. Siz de pazar günlerinizi, an’ı görüntülemeye ayırabilirsiniz. Böylelikle en ince detaylarına kadar fotoğrafçılığı öğrenirken, deklanşöre basmadan farklı farklı bakış açıları ile çok orjinal kareler yakalayabilirsiniz.
DIY Atölyeler: Mum yapımından kumaş boyamasına, ahşap oymacılığından eskitme yöntemlerini öğrenmeye kadar birçok atölye çeşidi “DIY - Kendin Yap” workshop’larında bulunur. Kendi yaptığınız takıları sevdiklerinize hediye etmek, astroloji haritalarını yorumayabilmek; makrome, nakış gibi el sanatları ile uğraşırken vaktin nasıl geçtiğini fark etmemek önemliyse, DIY atölyeleri tam size göredir.
Hangi Workshop Size Uygun?
Hafta sonu yapılacak aktiviteler arasında önemli bir yer alan workshop eğitimlerinden hangisini seçeceğinize karar vermek kimi zaman zor gelebilir. Kendinize en uygun atölyeyi bulana kadar birçok sınıf gezer ve hepsini denersiniz. Bu durum bazen vakit kaybı gibi gelse de aslında sevmediğiniz bir şey daha keşfettiğiniz anlamına gelir. Sınırlar daraldıkça seçenekler de belirginleşir. Hangi workshop bana uygun diye düşünenlerin aslında kendilerine sormaları gereken sorular vardır. Ufak bir testten geçerek kendiniz için en uygun olanları listelemeniz mümkün. Mesela, sabırlı bir insan mısınız? Bu soruya yanıtınız “Hayır” ise ürettiğiniz eseri elinize almak için uzun süre beklememeniz gereken bir workshop size uygundur. Yemek workshop’ları ya da kahve yapım workshopları gibi. Renklerle uğraşırken başka bir dünyaya gittiğinizi mi düşünüyorsunuz? Resim, boyama workshoplarını tercih edebilirsiniz. Elinizle yoğurarak, üzerinizi batırarak yaptığınız bir eser size daha mı hitap ediyor? Heykelcilik, ebru gibi workshopları seçebilirsiniz. Doğada gezmeyi ve anları görüntülemeyi seviyorsanız elbette fotoğrafçılık atölyelerini tercih etmelisiniz.
Görüldüğü gibi iş aslında tamamen sizde ve verdiğiniz kararlarda biter. Gün içinde ne yaparak rahatladığınızı takip edebilir, psikolojik kaçış noktalarınızı yakaladığınız anda o konuyla ilgili eğitimlere yoğunlaşabilirsiniz. Sizi ne motive eder, bunu düşünerek içinizde yatan aslanı bulmanız mümkündür. Her sabah güne burcunuzla ilgili yazıları okuyarak başlamaktan hoşlanıyorsanız astroloji workshop’larına katılarak kendinizi geliştirebilir, kendi haritanızı her gün kontrol ederek gündelik değişiklikleri kendiniz için yorumlayabilirsiniz. Nefes egzersizi, yoga gibi daha terapiye dönük uygulamalar hoşunuza gidiyorsa online ya da yüz yüze bir workshop’a katılarak içsel yolculuğunuzu başlatabilirsiniz. Gördüğünüz gibi tüm seçeneklerde temelde sizin isteğiniz yatıyor. Bir workshop’a katıldınız ve beğenmediyseniz bir başkasına başlamak için asla geç değildir. Amaç sizin keyif almanız ve ister tek başınıza isterseniz arkadaşlarınızla birlikte hafta sonu eğlenceli aktiviteler buluyor olmanızdır.
Workshop Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hedeflerinizi belirlediniz ve artık tamamen hazırsınız, kendinize uygun workshop’ı ararken dikkat etmeniz gerekli olan bazı kriterler var:
- Öncelikle bu atölyenin nerede olduğu önemlidir. Sonuçta oraya düzenli bir şekilde gidip gelmeniz gerekirse, evden uzakta bir yere gitmek bir zaman sonra zor gelebilir.
- Workshopa katılmak ve yeni şeyler öğrenmek çok güzeldir, hele ki sonunda katılım sertifikası gibi bir belge verilirse çok daha keyifli olur. Sertifikayı duvarınıza asarak keyifli vakitleri tekrar tekrar hatırlayabilirsiniz. Sizin kariyerinizle bağlantılı olan bir workshop’a katıldıysanız belki katılım sertifikasından daha da fazlası gerekebilir. Bazı çalışmalar hem eğlenceli hem de başarınız için bir sıçrama tahtası olabilir. Eğer böyle bir workshop’a katılmayı düşünüyorsanız, kurumla iletişime geçtiğinizde, kariyerinize katabileceğiniz bir sertifika verip vermediklerini sorabilirsiniz. Atölye bittikten sonra, size daha önemli bir kapı açabilecek avantajlarından da söz etmelerini isteyebilirsiniz.
- Workshop’lar genellikle bir ya da birkaç gün sürerler, fazla uzun olmazlar. Ancak yazarlık atölyesi gibi atölyelerde durum biraz daha farklılaşır. Katılacağınız çalışmanın ne kadar süreceğini öğrenmeniz, devam durumunuzu ölçmeniz açısından önemlidir. Çabuk sıkılan bir yapınız varsa ya da sürekli devam edebilecek kadar vaktiniz yoksa, tek günlük çalışmalar size daha uygun olacaktır.
- Workshop’larda verilen eğitime göre belirlenmiş ücretler bulunur. Genellikle aynı konuyu içeren çalışmalar yaklaşık aynı fiyattadırlar. Normalden daha ucuz olan atölyeler için tekrar tekrar araştırma yapmanız önem taşır. Genellikle normalin altında fiyat veren çalışmalarda beklenen performansı bulamazsınız ya da atölyede kullanacağınız araç gereçleri sizin satın almanız gerekir. Örneğin resim workshop’ına katılım gösterdiniz ve gerçekten çok ucuz. Normal fiyatlı workshop’larda genellikle tüm resim araç ve gereçleri atölyeden temin edebilirsiniz. Ancak ucuz bir atölyede tüm malzemeleri almanız da istenirse bu normal fiyatın da üstünde bir masraf anlamına gelebilir. Dolayısı ile kullanacağınız enstrumanların sizde var olup olmadığını kontrol ederek ona göre bir workshop seçerseniz daha az masraf yapmış olursunuz.
- Dikkat etmeniz gereken son nokta da workshopta ne kadar eğleneceğiniz. Eğer hafta sonu arkadaşlarla yapılacak aktiviteler arasında düşünüyorsanız, atölyenin buna uygun olup olmadığını sormanız gerekir. Grup halinde gelindiğinde size özel bir çalışma yapılıp yapılmayacağını da öğrenmek önem taşır.