Beğenerek aldığınız kıyafetlerle doldurduğunuz gardırobun başında her sabah ne giyeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Onca kıyafetiniz olmasına rağmen hala giyecek bir şeyim yok diyorsanız, kapsül gardırop oluşturmanın tam zamanı! Zamansız giysilerin yer aldığı kapsül gardırop parçalarıyla kombin yapmak oldukça kolay ve keyifli. Her sene, her dönem yeni kıyafet almanıza gerek kalmaması için sadeleşme yolunda ilk adımı atabilirsiniz.

kapsül gardırop nedirKapsül Gardırop Nedir?

Birbiriyle kolay bir şekilde uyum sağlayan parçaların bir araya getirilmesiyle oluşturulan kapsül gardırop minimalizm felsefesinin bir ürünüdür. Bu gardıropta, her sezon değişen modaya ve dolayısıyla değişen kıyafet modellerine bağlı kalmanız gerekmez. Oluşturduğunuz kapsül gardırop sayesinde her sezon yeni bir alışveriş yapmadan şık ve modern görünmeniz mümkün olur.

Temel olarak, kapsül gardırop, modası geçmeyen ürünlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Burada, tarzınızı yansıtan klasik parçalara yer verebilirsiniz. Belli başlı ürün gruplarının bulunduğu kapsül gardırop ile ani gelişen davetlerde, iş yerinde, okulda ya da gittiğiniz herhangi bir yerde kıyafet konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Burada bulunan parçalar, evdeki diğer pek çok kıyafetinizle kolayca uyum sağlayan parçalar olur. Defacto ürünleriyle kapsül gardırobunuzu kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz.

Kapsül Gardırop Nasıl Hazırlanır?

Yıllar boyunca mağazalarda beğendiğiniz, birbiriyle uyumlu olmayan pek çok parçayı satın almış olabilirsiniz. Severek aldığınız onlarca kıyafet olabilir. Ama hala ne giyeceğinizi saatlerce düşünüyorsunuz değil mi? İşte, tam da bu sebeple kapsül gardırop oluşturma zamanın geldi. Kapsül gardırop, sizin temel gardırobunuz değil. Burada, sizin uzun yıllar boyunca kullanacağınız temel ve zamansız parçalar bulunuyor. Günlük kıyafetleriniz bu gardırop içinde yer almıyor.

Kapsül gardırobun herhangi bir kuralı ya da kaidesi bulunmuyor. Tamamen giyim tarzınıza uygun basic ürünleri bir araya getirerek kolayca oluşturabilirsiniz. Sonuç olarak burada amaç kalabalığa son vermek ve sadeleşmek. Bir kapsül gardırop listesi yaparak ilerlerseniz işler sizin için daha kolay hale gelir. Liste konusunda ise şu şekilde ilerleyebilirsiniz:

Kapsül Gardırop Oluşturmanın Avantajları

Moda sektöründe yaşanan hızlı değişim ve gelişmelere bağlı olarak her sene yeni ürünler almanız gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Bir yaz aldığınız kıyafetin modası diğer yaz tamamen geçmiş olabiliyor. Onu giydiğinizde kendinizi demode hissettiğiniz de oluyordur. Bu sebeple, bu hızlı değişime önlem almak, paranızı boşa harcamamak, sürekli alışveriş yapmak zorunda kalmamak ve ne giyeceğim diye saatlerce düşünmemek için kapsül gardırop oluşturabilirsiniz.

  • Zamandan Tasarruf Sağlar

Zamansız parçalarla oluşturacağınız kapsül dolabın size sağlayacağı pek çok avantaj bulunuyor. Eğer çalışan biriyseniz ve her gün ne giyeceğinizi dolabın önünde saatlerce düşünüyorsanız, bu gardırop tam da sizlik. Kurumsal bir şirkette çalışıyorsanız, daha çok klasik parçalara yer vererek ve birbiriyle uyumlu tercihler yaparak bu dertlerin tamamını ortadan kaldırabilirsiniz. Bu sayede zamandan tasarruf edebilir, vaktini daha efektif kullanabilirsiniz.

  • Bütçenize Katkı Sağlar

Her sezon değişen modaya bağlı olarak kendinizi alışveriş yapmak zorunda hissetmenize gerek kalmaz. Çünkü kapsül gardırobunuz zamansız ürünlerle dolu. Zamansız ürünler, her sezon rahatça giyebileceğiniz modern bir görünüme sahiptir. Bu ürünleri kullanarak sürekli olarak değişen kıyafet modasına ayak uydurmak zorunda kalmazsınız.

  • Tarzınızı Yansıtmaya Yardımcı Olur

Kapsül gardırobunuzda yer alan ürünlerin tamamı sizin tarzınızı yansıtıyor. Bu ürünlerin kullanımı, değişen modayla birlikte sizin de tarzını değiştirmiyor. Sevdiğiniz renkler, sevdiğiniz kalıplar, sevdiğiniz modeller, işte her şeyiyle bu ürünlerin tamamı sizsiniz!

kapsül gardırop örnekleriKapsül Gardırop Örnekleri

Kapsül gardırop, uzun bir dönem kullanacağınız kıyafetleri içinde barındırıyor. Bu sebeple içerisinde olması gereken pek çok türde ürün bulunuyor. Bu ürünleri, hayat tarzınıza, işinize, zevklerinize göre belirleyebilirsiniz. Ürünleri seçerken, her birini birbiriyle uyumlu olacak basic parçalardan oluşturmanız sizin yararınıza olacaktır. Bu sayede, farklı pek çok kombin yapmanız mümkün hale gelir.

Kapsül gardıropta olması gerekenler listesini farklı kombinasyonları bir araya getirerek oluşturabilirsiniz. Bunu yaparken 6 kategori ve 10 konsept şeklinde ilerlemeniz mümkün. Ama elbette burada kuralları siz belirliyorsunuz.

  • Egzersiz Giysileri

Egzersiz yaparken kullandığınız kıyafetlere dolabınızda yer verebilirsiniz. Kadınlar için eşofman takımı, eşofman altı, tişört, sweatshirt ya da tayt bu kategori içerisinde yer alıyor. Bu kıyafetleri 10 farklı şekilde kombinleyecek şekilde seçmeniz işleri kolaylaştırabilir.

  • Rahat Giysiler

Burada, evde giyeceğiniz rahat kıyafetlerle birlikte pijama takımları yer alıyor. Ayrıca, yoga yapıyorsanız yoga pantolonlarını da listeye ekleyebilirsiniz. Büyük beden sweatshirtler de rahat giysiler arasında en sık tercih edilenlerden biri.

  • Üst Giyim

Tişört, gömlek, kazak, sweatshirt, bluz, hırka, elbise gibi parçalar üst giyim grubu içinde yer alıyor. Bu parçaların modeli tamamen sizin giyim tarzınıza bağlı. Yaş ve çalışma şekli de bunu belirleyen unsurlardan birkaç tanesi.

  • Alt Giyim

Alt giyim ürünleri içinde pantolon, eşofman altı, tayt, etek gibi ürünler yer alıyor. Bu parçaların tercihi hayat tarzınıza bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ayrıca bu ürünleri pek çok farklı üst giyim ürünüyle kombinleyebilirsiniz.

  • Dış Giyim

Ceket, mont, kaban gibi dış giyim ürünlerinden tarzınıza uygun olanları belirlemeniz önemli. Bu ürünleri yaşadığınız bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak tercih edebilirsiniz.

  • Aksesuar

Aksesuarlar, bir kıyafeti gösteren önemli ürünlerden biri. Burada kolye, küpe, bileklik gibi aksesuarların dışında eldiven, bere, şapka gibi dış giyim ürünleri de yer alıyor.

Kapsül gardıropta yer alan kıyafetler, yaz ve kış aylarında farklı modellerde tercih edilir. Yaz ayları, iç açıcı yazlık kıyafetlerle dolabınızı şenlendireceğiniz bir dönem. Yazlık kapsül gardırop alışverişi yapmak oldukça keyifli. Yaz mevsiminde üst giyim, alt giyim, plaj giyim, ayakkabı gibi pek çok çeşit ürünü kullanmanız mümkün.

Kadınlar, yaz mevsiminde elbise, etek, tişört, gömlek gibi ürünler tercih edebiliyor. Denizde giymek üzere ise mayo, bikini, pareo gibi plaj ürünleri oldukça işlevsel hale geliyor. Kapsül gardırop yaz ürünleri ile kombin oluşturabileceğiniz modellerle ilgili ilham verecek bilgilere göz atabilirsiniz.

Yaz mevsiminde daha çok açık renk kıyafetler öne çıkıyor. Yazın çiçekli elbiseler kapsül dolabın vazgeçilmez ürünleri arasında bulunuyor. Onun dışında beyaz tişörtler, her ürünle kolay bir şekilde kombinlendiğinden gardırobunuzun olmazsa olmaz parçaları arasında yer almalıdır. Beyaz tişört, altına giyeceğiniz kalem etekle kombinlendiğinde şık bir görünüm elde etmenizi sağlıyor. Yine aynı modeli jeanle birlikte kombinlediğinizde ise spor bir görünüm kazanabilirsiniz.

Yaz mevsiminde keten takımlar uzun süre kullanabileceğiniz parçalar arasında bulunuyor. Açık renk keten takım altına giyeceğiniz, spor tarzda bir ayakkabı ya da sandaletle birlikte size bohem bir hava katabilir. Keten takımların dışında, kadınlar için alt üst takımlar da uzun süre kullanılabilecek zamansız parçalardan biri. Bu takımları desensiz ve düz renkte seçmeniz bu süreyi uzatmanıza yardımcı olabilir.

Kadınlar plaj giyimde seçtiği ürünlerle de şık olmak ister. Mayo, bikini, pareo gibi ürünleri basic parçalar olarak seçmeniz, uzun süre kullanmanıza katkı sağlar. Yaz için açık renk mayolar tercih edebileceğiniz gibi siyah renkli mayo ya da bikiniler de modası geçmeyen plaj giyim ürünleri arasında bulunuyor.

Şapka ise çoğunlukla yazın kullanılan bir aksesuar olarak karşınıza çıkar. Plajda takılacak hasır şapkaların yanı sıra günlük hayatta spor kıyafetlerin üzerine takacağınız şapkalarla da havalı bir görünüm elde etmeniz mümkün.

Erkekler için ise beyaz gömlekler her dönem giyilen üst giyim ürünlerinden biri. Bu beyaz gömlekleri jean ile kombinlenebileceğiniz gibi daha şık pantolonlarla da kombinleyebilirsiniz. Erkekler için basic tişörtler yazlık kapsül gardırobun en önemli parçaları arasında bulunuyor. Bu basicler şort, kapri, jean pantolonla kombinlenebiliyor. Basic tişört üzerine giyeceğiniz spor bir ceketle kombinini şık bir hale dönüştürebilirsiniz. Alt giyim ürünü olaraksa jean, keten pantolon ya da kanvas pantolon tercih edebileceğiniz parçalardan bazıları. Bunları düz ve desensiz seçmeniz, kombin yaparken size avantaj sağlayabilir.

sonbaharda kapsül gardıropSonbaharda Kapsül Gardıropta Olması Gerekenler

Havaların soğumaya başlaması ile kışlık kapsül gardırop oluşturma vaktinin geldiğini anlayabilirsiniz. Sonbahar mevsiminden itibaren yazlık kıyafetlere veda zamanı geliyor. Sonbahar aylarında uzun kollu, nispeten daha ince üst giyim ürünleri tercih edebilirsiniz. Kategori içerisinde yer alan parçalar kışlık olarak üretilen, kalın ürünlerden oluşuyor. Yün, pamuk gibi malzemelerle üretilen kışlık giyim ürünleri ile kışın soğuktan korunurken şıklığınızdan da ödün vermezsiniz.

Çizgili uzun kollu ince tişörtler ve sweatshirtler de kış aylarının en sevilen parçalarından. Bu ürünler jeanler ile birlikte kullanıldığında spor bir görünüm, daha klasik parçalarla kullanıldığında ise modern bir görünüm kazanmanızı sağlayabilir.

Pantolon olarak her mevsim tercih edilen jeanler, kapsül dolabın en çok rağbet gören ürünlerinden biri. Bu jeanleri seçerken ürünlerin kalıbına ve vücut şeklinize olan uyumuna dikkat etmeniz gerekiyor. Jeanleri; gömlek, tişört, bluz, sweatshirt gibi pek çok üst giyim ürünleriyle kolayca kombinleyebilirsiniz.

Soğuk havaların aranan parçalarından dış giyim ürünleri de kapsül gardırobunun önemli parçaları arasında yer alıyor. Çoğunlukla sonbahar aylarında kullanılan trençkotla şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Pek çok farklı rengi bulunan trençkotlar, kadınlar ve erkekler tarafından pek çok alt ve üst giyim ürünüyle birlikte kolay bir şekilde kullanılabiliyor.

Diğer bir dış giyim ürünü ise deri ceketler. Bu modeller hem spor hem şık bir görünüm kazanmanıza yardımcı olurken, aynı zamanda soğuk havalara karşı da vücudunuzu koruyor. Havalı kombinler yapabileceğiniz deri ceketleri günlük hayatınızda da kullanabilirsiniz.

Kapsül Gardırop Kullanan Ünlüler

Minimalizmin hayat geçirilmesi için ilk adım gardıroplardan geçiyor. Giyilen, giyilmeyen, etiketi üzerinde bulunan pek çok kıyafetin bulunduğu gerçeğiyle yüzleştiğinizde gardırobunuzu sadeleştirmek isteyebilirsiniz. Ünlüler arasında da bu felsefeyi benimseyen pek çok kişi bulunuyor. Onların hazırladıkları dolapları inceleyerek de ilham almanız mümkün.

Kapsül gardırobu olan yerli ve yabancı ünlüleri tahmin etmek aslında zor değil. Hemen hemen benzer kıyafetlerle görmeye alıştığınız ünlülerin tamamı kapsül gardıroba sahip. Bunlardan ilk akla gelen Acun Ilıcalı. Ilıcalı, siyah basic tişört altına pantolon giyerek kendi giyim tarzını oluşturmuş görünüyor. Girdiği resmi ortamlarda üzerine bir ceket giyerek kıyafetine resmi ve şık bir görünüm kazandırmayı başarıyor.

Diğer bir Türk isim ise Cem Yılmaz. Yılmaz da tıpkı Acun Ilıcalı gibi seneler boyunca siyah basic tişörtle görmeye alıştığımız ünlüler arasında. Altına tercih ettiği pantolon, üzerine tercih ettiği ceketlerle kıyafetine hava katmayı başarıyor.

Apple CEO’su Steve Jobs da binlerce kişiye hitap ettiği konuşmaların tamamında siyah basic bir tişört ya da kazak, altına ise jean tercih eden ünlüler arasında. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg de gri tonlarında tercih ettiği basic tişörtlerle görmeye alıştığınız bir ünlü.

Kadınlarda ise çoğunlukla şık bir görünüme sahip olan Victoria Beckham da kapsül gardırobu bulunan ünlülerden biri. Beckham, üzerine giydiği siyah-beyaz tonlarında gömleklerle, altına giydiği jean ya da pantolonlarla birlikte tercih ettiği şık ayakkabılarla kapsül dolabın şıklığını gözler önüne seriyor.