Biriyle tanışırken, yeni bir iş görüşmesine giderken hepimize öğretilen, dillere dolanan bir söz vardır: “İlk izlenim önemlidir.” Bu nedenle buluşma öncesi duş alır, ne giyeceğimizi özenle seçer, saçlarımıza bakar, makyaj ve saçlarımıza dikkat eder veya sakallarımızın görüntüsüne ayrı özen gösteririz. Hazırlık bittiğinde kapıdan çıkmadan son kez, yeniden aynada nasıl göründüğümüze bakarız. İşte, bu ilk görüşmede giysiden daha önemli bir “doğal giysimiz” var: O da “cildimiz”…

Bakımsız bir cilt, tıpkı o ilk görüşme veya buluşmaya giderken özensiz bir kıyafet giymek, saçı başı dağınık bir şekilde insanların karşısına çıkmak gibi bir şey. Bu doğal giysinin bazen özel, bazen de rutin bakımlara ihtiyacı vardır. Cilt tipini bilmek ve buna göre bakım uygulamak ise bu konuda kilit rol oynar. Biz, size bu yazımızda kuru ciltler özelinde bilgiler vereceğiz.

Kuru Cilt Tipleri İçin Kış Bakımı

Yağlı cilt, normal cilt, karma cilt, hassas ve kuru ciltler… Cilt tiplerini farklı kaynaklardan genel olarak böyle sınıflamak mümkündür. Sahip olduğunuz cilt tipinin temelinde aileden aktarılan genlerin etkisi vardır. Sonrasında beslenme tarzınız ve özellikle içtiğiniz su miktarı, uyku düzeniniz de kuruluğu etkileyen başka nedenler arasında yer alır.

Kuru ciltler, diğer cilt tiplerine göre daha pul pul görünür. Cilt yüzeyinde çizgiler, kızarıklıklar bulunabilir. Zaman zaman kaşınıp dökülebilir. Yeteri kadar yağ üretemez. Bu da günlük yaşantınızda sizi rahatsız eden durumlara sebep olabilir. Kuru ciltlerde parlama ve gözenek görünümüne rastlanmaz.

Cildinizin normalden gergin olduğunu hissediyorsanız ve gerginlik hissi zamanla artıyor ise bu durum cildinizin kuruluğuna işaret ediyor olabilir. Diğer cilt tiplerine göre kuru ciltler daha fazla nemlendirilmeye ihtiyaç duyar. Bu durum karşısında akla ilk gelen bakım aracı, tabii ki nemlendirici krem…

kuru ciltler için nemlendiriciKuru Ciltler İçin Nemlendirici

Rutin bir bakım için kullanabileceğiniz nemlendirici kremlere erişmek hem oldukça kolay hem de kendi bütçenize göre seçeneğiniz daha fazla. Piyasada kuru ciltler için nemlendirici ihtiyacınızı karşılayacak çok sayıda ürün bulunuyor.

Piyasada satılan nemlendirici kremlerin geneli, ciltteki nem seviyesini dengelemeye ve nem artışı sağlamaya destek olur. Cildin üretemediği yağı tolere eder. Cildi güçlendirir ve nemin daha iyi bir düzeyde kalmasını, cilde hapsolmasını sağlar. Bu sayede cilt daha sağlıklı görünür. Kızarıklık ve kaşıntılarınızın azalmasına yardım eder. Pul pul görünümün ve kabuklanmaların önüne geçmeye yardımcı olur. Bazı çeşitler düzenli kullanımda, içerdiği prebiyotikli formülü ile cildin doğal koruyucu bariyerini destekler. Süregelen yoğun kuruluğu, buna bağlı oluşan kaşıntıyı henüz başlamadan önleyebilir.

Nemlendirici kremler, ebat ve hacim olarak çok sayıda farklı ambalaja sahiptir. Büyük olanlarını, diğer boylara göre daha ekonomik olması açısından alıp evinizde kozmetik dolaplarınızda bulundurmanızda fayda var. Daha küçük ve mini boyları da edinip dışarı çıkarken yanınızda taşımanız ve ihtiyaç duyduğunuz her an kullanmanız mümkün.

Kuru Ciltler İçin Öneriler

  • Her şeyden önce, cildinizi iyi tanıyın ve kendi cilt tipinizi öğrenin.
  • Eğer kuru bir cilt tipine sahipseniz, buna uygun bir nemlendirici krem edinin. Deneme - yanılma yolu ile sizin cilt tipinize iyi gelen ürünü bulabilirsiniz.
  • Gün içinde mutlaka yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Uzmanlar, vücut endeksinize göre 2 ila 3 litre içilmesini önermektedir. Vücudun yeterince su almaması, kuru cildin önemli nedenlerinden biridir, bunu unutmayın.
  • Aldığınız nemlendirici kremi düzenli olarak sabahları ve gece uyumadan önce cildinize uygulamaya çalışın. Bu düzene alışan vücudun nem dengesini kurması kolaylaşacaktır.
  • Bu rutin uygulama öncesinde el ve yüzünüzü kaliteli, doğal bir sabunla yıkayarak kirlerinden arındırın. Kullandığınız sabunda alkol içeriği bulunmamasına dikkat edin. Doğallık, birçok şeyde olduğu gibi sabun içeriğinde de önemlidir.
  • Yüzünüzü yıkarken gereğinden fazla sıcak su kullanmamaya çalışın. Ilık suyu tercih edin. Aşırı sıcak suyun, yüzdeki yağ tabakasını etkileyerek kuruluğu arttırdığı biliniyor.
  • Duştan çıktıktan sonra, vücudunuz tamamıyla kurumadan kremi uygulamanızda fayda var. Bu sayede nemlendirici krem, cildin üzerindeki nemi cildinize hapsediyor.
  • Kadınlar özelinde, makyaj öncesinde yüzünüz kuru iken hemen makyaj yapmak yerine, öncesinde yüzünüzü kremle nemlendirmeyi deneyin. Bu uygulama ile daha iyi sonuçlar alabileceğinizi göreceksiniz.
  • Mümkünse kreminizi evden dışarı çıktığınızda yanınızda, çantanızda bir yerlerde bulundurun. Aklınıza geldikçe elinizi ve yüzünüzü nemlendirin. Bu da el ve yüzünüzün nem dengesine kavuşmasına destek olabilir.
  • Kendinize, kremi süreceğiniz periyotlar belirleyin. Örneğin, cildiniz çok kuru ise her saat başı, daha az ihtiyacınız varsa 2-3 saatte bir el ve yüzünüze kremi uygulamaya çalışın. Zamanla bu periyodu alışkanlık haline getireceksiniz.
  • Güneşin dik olduğu sıcak yaz günlerinde güneş ışınlarına uzun süreler boyunca doğrudan maruz kalmamaya çalışın. Bu mevsimde ve güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde güneşin cilt üzerinde kurutucu etkisi olduğunu unutmayın.
  • Zaman zaman cildinize peeling uygulamak kuru derileri dökeceğinden faydalı olabilir. Peeling sonrasında nemlendirici krem uygulaması, temiz cildinizin daha iyi nemlenmesine katkıda bulunabilir.
  • Nemlendirici kremlere ek olarak, piyasada pek çok çeşidini bulabileceğiniz ya da evde kendiniz hazırlayacağınız yüz maskelerini uygulayabilirsiniz. Maskeyi de yine nemlendirici krem gibi belirli periyotlar ile deneyin. Nemlendirici kreme ek olarak uygulayacağınız yüz maskeleri, yine nem dengesine destek olabilir.
  • Ara ara pamuk ya da yumuşak bir bezle cildinize süt sürmeyi deneyin. Birçok kaynağa göre sütün de nemlendirici özelliği var. Belki de sizin cilt tipinize iyi gelecek yöntem bu olabilir.
  • Aloe vera çiçeğinin yapraklarındaki özü cildinize uygulayabilirsiniz. Nemlendirmeye katkısı olan ürünlerden biri de budur. 

kuru ciltler için önerilerSonbahar ve Kış Döneminde Cilt Bakımı

Güneşin ve güzel havanın tadını çıkardığınız, uzun gezmeler ve piknikler yaptığınız, denizin keyfini sürdüğünüz sıcak yaz günlerine kıyasla havanın soğuduğu sonbahar ve kış mevsimi dönemlerinde cildin nem isteği elbette bitmiyor. Dışarı çıktığımız süreçlerde soğuğa maruz kalan açık bölgelerimiz olan el ve yüzümüz kuruyabilir, çatlaklar oluşabilir.

Bu mevsimlere girerken nemlendirici rutininizi biraz daha sıklaştırmanız gerekebilir. Zamanla cildinizi tanıdığınızda, hangi ürünün size iyi geldiğini anladığınızda, nemlendirici krem uygulama aralıklarını da kendiniz belirlemiş olacaksınız. Yaz mevsiminde güneşten koruduğunuz cildinizi, bu kez de soğuktan korumaya çalışmalısınız. “Kış mevsiminde zaten güneş yok.” diyerek cilt bakımınızı ihmal etmeyin ve düzenli nemlendirme işlemi uygulayın.

  • Örneğin kış mevsiminde eldiven kullananlardansanız eldiveni giymeden önce nemlendirici kremi sürmek bir kış rutini olabilir. 
  • Kış döneminde olsak da gün içinde tükettiğiniz su miktarını arttırın.
  • Sabah ve akşam nemlendirici kreminizi sürmeye devam edin.

Hava şartları her ne olursa olsun, kuru bir cilt yapısına sahip olan sizler de yazımızda bahsettiğimiz tavsiyelere kulak verdiğinizde cildinizde bir canlanma olduğunu, daha nemli bir hisse kavuşmaya başladığınızı göreceksiniz. Bu yöntemler belki de cilt yapınız gereği sahip olduğunuz kaşıntı hissinden kurtulmanıza da destek olacak. Bu tavsiyelerin yanı sıra genç - orta yaş dönemlerinde cildinize iyi bakmak yaşlılık dönemindeki cilt sorunlarını da olabildiğince geciktirecektir. Bu da uzun süre daha iyi bir görünüme sahip olmanıza ve daha sağlıklı bir şekilde yaş almanıza yardımcı olacaktır.