Sağlıklı bir yaşam ve fit görünüm için düzenli spor yapmak gerekir. Her yaş grubu için spor yapmanın önemi büyüktür. Zayıflamak, sıkılaşmak, nefes açmak, formda kalmak, kasları güçlendirmek gibi farklı amaçlarla spor yapılır. Her ihtiyaca yönelik spor türleri vardır. Spor yaparken kıyafet seçimi doğru olursa spordan daha fazla verim alabilirsiniz. Her spor türünde aynı kıyafetleri kullanamazsınız. Sporun türüne, vücut yapınıza, spor yaptığınız mekana, mevsim koşullarına göre kıyafetleriniz çeşitlilik gösterir.

Spor yaparken rahat hissetmek ve kaslarınızı zorlamamak için doğru kıyafetleri tercih etmeniz gerekir. "Spor kıyafeti nasıl olmalı?" diye düşünüyorsanız öğrenmek için rehberimize göz atabilirsiniz.

Spor Kıyafetleri Nasıl Olmalı?

Spor yaparken rahat ve güçlü hissetmeniz için bedeninize uygun kıyafetleri tercih etmeniz gerekir. Spor yapacağınız mekanın açık veya kapalı olması kıyafet tercihinizi etkiler. Eğer açık havada spor yapacaksanız yağmur, rüzgar ve güneş gibi mevsimsel koşullara uyum sağlayan kıyafetler kullanmanız önemlidir. Antrenman sırasında terleyen boyun ve omuz bölgesi hafif bir esintide tutulabilir. Bu nedenle boyun ve omuz bölgesini koruyan spor kıyafetlerini açık hava egzersizlerinde değerlendirebilirsiniz. Yaz mevsiminde teri dışarı atabilen ve kuru kalmanızı sağlayan spor kıyafetleri daha uygundur. Kış mevsiminde su geçirmez özelliği olan, ısı yalıtımı sağlayan koruyucu ekipmanlar kullanışlıdır.

hareket özgürlüğü sağlayan spor kıyafetleriSpor Kıyafetlerinde Kumaş Tercihi Nasıl Olmalı?

Spor için kıyafet seçimi yapılırken dikkate alınması gereken en önemli nokta, kumaşın yapısıdır. Pamuk kumaşlar yumuşak olduğu için doğru görünse de geç kuruduğu için kullanışlı değildir. Yeni teknoloji ile üretilen sentetik kumaşlar ile kuru hissedebilirsiniz. Egzersiz esnasında terli kalmanız hem cildinizin tahriş olmasına hem de bakteri oluşumuna neden olur. Spor yaparken doğru kumaş özelliği olan kıyafetler tercih edildiğinde vücut ısısı dengelenir. Çabuk kuruyan, cilde nefes aldıran, hava sirkülasyonu sağlayan spor kıyafetleri ile daha verimli bir antrenman yapabilirsiniz.

Hareket Özgürlüğü Sağlayan Kıyafetler

Her spor türünde farklı hareketler yapmanız gerekir. Bu nedenle tercih ettiğiniz spor kıyafetlerin çok bol olması yapmanız gereken hareketleri zorlaştırabilir. Fitness ve kardiyo antrenmanlarında bol paçalı eşofmanlar uygun olmaz. Vücudu saran, nefes aldıran, bedene yapışan spor kıyafetleri sayesinde spor aletlerini daha iyi kullanabilirsiniz. Kıyafetlerinizin çok dar ve bol olması antrenmandan alacağınız verimi düşürebilir. Çok dar kıyafetler kasların hareketini kısıtlar ve kan dolaşımına zarar verir. Spor yaparken bedeninizin rahat olması çok önemlidir. Beden ölçülerinize tam uyan seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Spor Türüne Uygun Kıyafetler

Doğru spor kıyafetleri tercih etmek hem motivasyonunuzu hem antrenmandan sağladığınız faydayı yükseltir. Renkli, konforlu, esnek spor kıyafetleri sayesinde kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz. Farklı sporlar ile uğraşanlar aynı kıyafeti kullanamayabilirler. Her spor türü kendine özel kıyafetler gerektirir. Basketbol, futbol, tenis gibi çok hareket gerektiren sporlarda rahat ve konforlu kıyafetleri tercih etmelisiniz. Pilates, yoga, yürüyüş gibi daha hafif tempolu spor türlerinde esnek kumaşlardan yapılan kıyafetleri kullanmanız gerekir. Hareketli sporlarda spor ayakkabı içine sürtünme ve tahrişi azaltan uzun çoraplar giyilmelidir.

Fitness Kıyafetleri Nasıl Olmalı?

Fitness yaparken tercih ettiğiniz kıyafetler farklılık gösterir. Tek tip kıyafeti olmayan bu spor türünde bedeninizin rahat olması ve kendinizi konforlu hissetmeniz önemlidir. Fitness gibi fit görünümü ortaya çıkaran sporlar için kadınlar sporcu sütyeni ve taytları tercih eder. Motivasyonu arttıran, yaptığınız hareketlerin kaslarınıza etkisini gösteren kıyafetler ile antrenman zamanınızı daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Bedeninizi fazla sıkmayan kıyafetleri tercih ederek kan akışının rahat olmasını sağlayabilirsiniz.

Koşu ve Bisiklet için Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalı?

koşu spor kıyafetiKoşu sporu için teri anında emen, çabuk kuruyan ve nefes aldıran kıyafetler tercih edilmelidir. Çok fazla efor sarf etmenize yardımcı olan koşu egzersizinde, kuru hissetmeniz cilt problemleri yaşamanızı önler. Açık alanda koşuya çıkıyorsanız mevsime uygun parçalar tercih etmelisiniz. Güneşli günlerde başınızı korumak için şapka, mevsim dönüşlerinde rüzgarın kaslarınızı etkilememesi için rüzgarlık kullanabilmeniz mümkün. Bisiklet sürenler için bacak arasında sürtünmeyi azaltan jel pedleri bulunan tayt modelleri daha uygun bir seçenek olur. Bisiklet kaskı ve koruyucu ekipman, güvenlik için kullanılması gereken parçalardır. Kişisel eşyalarınızı taşımak için bisiklet kullanırken sizi zorlamayacak, dengenizi bozmayacak spor çantalarını tercih edebilirsiniz. İçecek, havlu, cep telefonu, anahtar gibi özel eşyalarınızı antrenman boyunca yanınızda bulundurabilirsiniz. Ani ısı değişimlerine karşı vücudunuzu koruyan yağmurluk modelleri ile açık hava sporlarını daha verimli tamamlayabilirsiniz. Terli bedeninize çarpan en hafif rüzgar bile kas ağrılarınızın artmasına neden olabilir. Kıyafet tercihinde uygun seçenekler değerlendirilmelidir.

Pilates ve Yoga Kıyafetleri Nasıl Olmalı?

Vücut esnekliği, duruş bozukluğu, kas gelişimi gibi alanlara odaklanan pilates sporunda esneme hareketleri yoğunluktadır. Bükme ve germe hareketlerini rahat yapabilmek için esnekliği yüksek kıyafetler tercih edilmelidir. Duruş ve konsantrasyon gerektiren yoga da pilates gibi esnek taytların çok kullanıldığı spor türlerindendir. Sade tasarıma sahip, metal ve fermuar gibi kısımları olmayan esnek taytlar pilates hareketlerini yapmanızı kolaylaştırır. Çok bol ve dar olan kıyafetler ile egzersiz hareketlerini eksiksiz yapamayabilirsiniz. Vücudu saran, yumuşak ve dayanıklı spor kıyafetleri sayesinde duruşunuzu güzelleştirebilmeniz mümkün. Pilates ve yoga sporunda eğitmeninizi takip etmek ve hareketleri doğru yapmak çok önemlidir. Yavaş tempolu bir spor olduğu için pozisyonu uzun süre korumanız gerekir. Rahat olmayan kıyafetler ile zor hareketleri uzun süre yapmak pek mümkün değildir. Yavaş tempolu, esneme hareketleri yoğun olan bu sporlarda vücut ile tam bütünleşen kıyafetler kullanılmalıdır. Bu sayede bedeninizi hareket ettirirken kontrol tamamen sizin elinizde olur. Kıyafetlerinizin sağa sola savrulmasını engellemenize gerek kalmaz. Daha fit görünmek için dar kıyafetler tercih ederseniz eğilme ve uzanma hareketlerinde zorlanabilirsiniz.

Spor Kıyafetlerinde Aksesuar ve Ayakkabı Seçimi

Spor kıyafetlerini doğru parçalarla buluşturmanız egzersizin verimli olmasını sağlar. Spor ayakkabı, antrenman anında rahat hareket etmeniz için önemlidir. Özellikle ayak ve bacak hareketlerinin yoğunlukta olduğu spor türlerinde, ayağı terletmeyen, tabanı destekli ve baskıyı yumuşatan ayakkabı modelleri daha iyi bir seçenek olur. Hava sirkülasyonu sağlayan spor ayakkabıları sayesinde egzersiz sırasında ayağınızı kuru hissedebilirsiniz. Mantar ve bakteri oluşumunu önlemek, cildin tahriş olmasını engellemek için ayakkabı tercihiniz çok önemlidir.

Spor kıyafetleri içerisinde yer alan saç bantları, iç giyim parçaları, bileklik ve dizlik gibi koruyucu ekipmanlar ile motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz. Açık alanlarda yapılan yürüyüş ve koşu sporlarında özel eşyalarınızı taşımak için hafif tasarımlı çantaları kullanabilmeniz mümkün. Ağırlığı eşit şekilde dağıtan, çok bölümlü çantalar sayesinde antrenman boyunca özel eşyalarınızı yanınızda bulundurabilirsiniz. Spor kıyafetleri tercih ederken iç giyim parçalarında da dikkatli olmanız gerekir. Çabuk kuruyan ve terletmeyen kumaşa sahip iç çamaşırları konforlu bir egzersiz sağlar.

Siz de sağlıklı ve dengeli beslenerek, düzenli spor yaparak doğal güzelliğinizi ortaya çıkarabilirsiniz. Spor zamanlarını daha eğlenceli ve konforlu hale getirmek için DeFacto koleksiyonunda bulunan spor kıyafetlerinden bedeninize en uygun olan modeli tercih edebilirsiniz. Yaptığınız spor türüne uyum sağlayan spor kıyafetleri sayesinde enerjik bir görünüme kavuşabilmeniz mümkün.