Kışı seviyoruz. Fakat öngörülemezlik bazı zamanlarda yanlış kıyafet seçimine neden olabiliyor. Özellikle bir günde dört mevsim birden yaşayabildiğimiz dönemlerde hazırlıksız yakalanmamak adına farklı giyim seçeneklerini değerlendiriyoruz. Peki, doğru kararı veriyor muyuz? Bulutları ve yağış zamanını ölçmek zor olsa da korunabilmek için aslında oldukça havalı bir seçeneğimiz var; yağmurluk. Bir şemsiyenin yeterli olmadığı durumlarda imdadımıza yetişen yağmurluklar, önümüzdeki birçok kış için oldukça favori olacak ve yağmura hazırlıksız yakalanmamak adına gardırobunuzda uzun yıllar yer almaya devam edecek seçeneklerden. Bu özverili parçayı gelin biraz daha ayrıntılı inceleyelim.
Yağmurluk Nedir?
İster devasa gardırop sahibi bir moda tutkunu ister bir minimalist olun, kaliteli bir yağmurluk temel ögelerinizden biri olmalıdır. Neden mi? Ani bir sağanak yağışın planlarınızı mahvetmesine izin vermek istemezsiniz. Basit bir iş gibi görünüyor olsa da ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza uygun bir giysi seçmek için birçok önemli faktör bulunur. Bu noktada hayalinizdeki yağmurluğa sahip olmak için alışverişten hemen önce bazı püf noktaları bilmek isteyebilirsiniz. Adından da anlaşılacağı gibi yağmurluk, bulutlar kasvetli göründüğünde ve sezgileriniz yağmurun yolda olduğunu söylediğinde de en iyi giyim seçeneğinizdir. Su geçirmez kumaşları sayesinde sizi bir kaban üzerinde toplanabilecek nemden korur. Fırtınalı bir havaya denk geldiğinizde ise nefes alabilir dokusu, içerdiği katmanlı yapısı sayesinde sizi sıcak tutmaya yararken vücut ısınızın stabil kalmasına yardımcı olur.
Yağmurluk Türleri Nelerdir?
Bedeninize uygun bir yağmurluk; başlığı, cepleri ve uzunluğu olmak üzere tam anlamıyla vücudunuza uyum sağlayan bir görünüme sahiptir. Özellikle kapüşon doğru ve sıkı şekilde oturduğunda başınızı her çevirişinizde düşmez ve görevini tam anlamıyla gerçekleştirebilir. Ayrıca yağmurluğun çenenize kadar fermuarlı veya düğmeli olup olmadığını ve kapüşondan süzülen damlaların yakanıza düşüp düşmediğini ölçmek önemlidir. Doğru yağmurluk stiline karar verdiğinizde yağmurluğun da tam anlamıyla iş gördüğünü ve stilinizi ortaya çıkardığını keşfedebilirsiniz. O halde yağmurluk türlerine göz atmanın sırası geldi.
Hendek Stil
Su geçirmez, ağır hizmet tipi ve gabardin kumaş veya poplinden oluşan bu modellerin etek ucu tipik olarak baldırın hemen ortasında biter. Bazı modellerde kemer bulunabilir veya tarzınıza göre uygun renkte bir kemerle yağmurluğunuzu tamamlayabilirsiniz.
Anorak Stil
Kapüşonlu ve genellikle suni kürk veya astar bulunan yağmurluklar anorak stiline sahiptir. Anorak veya parka olarak adlandırılan yağmurlukların ön kısmı açıklığa sahiptir ve bazı durumlarda kuş tüyü ile doldurulur.
Klasik Yağmurluklar
Hafif ve su geçirmez kumaştan yapılan yağmurluklar sert hava koşullarına karşı rahat ve fonksiyonel bir kullanıma sahiptir. Genellikle kapüşonu bulunur ve kalça ile diz boyu arasında kalan bir uzunluğa sahiptir.
Pelerin Stil
Inverness olarak da bilinen pelerin stil yağmurluklarda kollar alışılmışın dışında bir kesime sahiptir. Kol yuvalarından çıkan kolsuz bir dış kaplama modele bohem bir hava katar. Özellikle Sherlock Holmes ile ilişkilendirilen bu silüet stil sahibi kullanıcıların şüphesiz öncelikli tercihi olacaktır.
Panço Stili
Su geçirmeyen kumaşlardan üretilen pançolar vücudu yağmurdan korumada oldukça başarılıdır. Ön açıklığı bulunmayan bu modeller kolların hemen üzerinden dökülür ve göz alıcı bir stil yaratmanızı sağlayabilir. Müzik festivalleri, maçlar gibi açık hava etkinliklerinde gündelik şıklığı yakalayabileceğiniz parçalar arasındadır.
Yağmurluk Yapımında Hangi Maddeler Kullanılır?
Yağmurluk hangi kumaştan yapılır ? Yağmurluk kumaşları yağmura, rüzgara, soğuğa, toza, kire ve yüksek nemli havaya karşı koruma sağlar. Su geçirmez özelliğiyle öne çıkan bu parçalar yün, pamuk, ipek, birinci sınıf lifler ve kauçuklu kumaşlar gibi çeşitli malzemelerden elde edilir. Suyu iten yapısı kumaşı dayanıklı, esnek ve kolay temizleyebilir hale getirir. Yumuşak ve pürüzsüz iç dokusu cildin nefes almasını sağlarken aynı zamanda sizi sert hava koşullarından korur. Altı temel yağmurluk kumaş türü bulunur. Yağmurluk kombinleri yapmadan hemen öncesinde bu seçeneklere göz atmakta fayda var.
İpek Yağmurluklar
İpek yağmurlukları bu kadar özel yapan şey nedir? Tabii ki hafifliği ve zarif, parlak kaplaması sayesinde ekstra yumuşaklık hissi veren dokusu. Kendinizi bu parlak kumaşa sardığınızda oldukça feminen hissedebilir, tüm dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz. Düz veya desenli, mat veya parlak birçok model arasından seçiminizi yaparak gece davetlerinizde dahi şık görünmek ipek yağmurluklar sayesinde mümkün.
Yün Karışımlı Yağmurluklar
Yün, kendine özgü yumuşaklığı ve nefes alabilir yapısıyla, su geçirmez ve rüzgara dayanıklı hale getirilebilen nadir kumaşlardan biridir. Aynı zamanda toz ve kirece karşı statik bir direnç gösteren bu kumaşlar sıvıların kumaştan kolaylıkla yuvarlanmasını, kumaşın esnek ve şık görünümünü korumasını sağlar.
Kapitone Yağmurluklar
Kapitone, özel bir işleme teknolojisidir. Kumaş üzerine birden fazla dikilen iplikler ile geometrik desenler oluşturulur. Dikişler, dolguyu sabit tutmaya yardımcı olur ve astar kumaşını sabitler. Kapitone kumaşlar sade ve zarif görünmenizi sağlarken yoğun katmanı sayesinde sizi sıcak ve rahat tutar.
Keten Yağmurluklar
Pürüzsüz bir yüzeye ve mat bir parlaklığa sahip keten modeller su tutmaz özelliğinin yanı sıra esneklik ve elastikiyetini korur. Kolay kolay kırışmayan bu kumaşlar yağmurlu günlerde dahi modaya uygun bir stil yaratmanızda size yardımcı olacaktır.
Suni Elyaf Yağmurluklar
%100 su geçirmez özelliğe sahip birinci sınıf suni elyaftan üretilen kumaşlar, aynı zamanda hassas bir bakıma ihtiyaç duymadan uzun yıllar kullanılabilir. Sentetik içeren modellerde elde yıkama önemli olsa da çabuk kuruyan özelliği bu zahmete katlanmanızı sağlayabilir. Ütüye ihtiyaç duymadan kusursuz bir görünüme sahip olabilir. Bir yağmurluktan başka ne beklenebilir ki?
Yağmurluk Ne Zaman Giyilir?
Günden güne popülerliğini arttıran yağmurluklar, hem şık hem gündelik modellerle gardıroplarınızda yer almaya hazır. Yağmur ve çamur tutmayan kumaşının yanı sıra geniş klapaları ve kopçaları sayesinde estetik bir hava yakalamanıza yardımcıdır. Mont giymek için fazla sıcak günlerde olduğunuzda yağmurluklar tamamlayıcı bir parça haline gelir. Peki, yağmurluklar yalnızca yağmurlu günlere mi özeldir? Hem sonbahar hem de ilkbahar aylarında vazgeçilmeziniz haline gelecek bu parçalar oldukça zamansızdır desek yanlış olmaz. Soğuk iklime sahip bölgelerde yazın dahi tercih edilebilecek yağmurluklar hemen hemen her mevsim kullanılabilmek için tasarlanır. İçine giyeceğiniz bir tişört veya ince bir süveter ile yağmurluğunuzu çoğu mevsime uygun hale getirebilirsiniz. Gündelik giyimin yanı sıra şık ve klasik bir görünüm için de yağmurlukları tercih etmemeniz için bir neden yok! Resmî kıyafetler ve takım elbiselerle iyi görünen açık kahve veya siyah tonlardaki yağmurluklar görünümünüzü daha sofistike hale getirmenin bir yoludur. Bu stili aynı zamanda jean pantolon veya smokin takımlarıyla da randevu gecelerinize uygun hale getirebilirsiniz. Yağmurluk çizme kombinleri ile yağmurluğunuzu bir basamak yukarı taşımak ister misiniz? Bu noktada birbirinden şık kombinasyonlar yaratan çizmeler ile modaya uygun ve rahat bir görünüm elde etmek oldukça kolay. Chelsea botlar, chino pantolonlar ve nötr renge sahip bir yağmurluk ile günün her saatini tarzınızdan ödün vermeden değerlendirebilirsiniz.
Yağmurluk Nasıl Yıkanır?
Su geçirmez ve nefes alabilen kumaşların rutin bakım işlemleri tamamlandığında optimum performans ve dayanıklılık sağladığı bir gerçek. Terleme, kremler, toz ve diğer çevresel etkenler nedeniyle kirlenen yağmurluk kumaşlarını kullanım sıklığınıza bağlı olarak yıkayabilirsiniz. Yoğun kullanımlar için 10 ila 12 gün aralığında, daha seyrek kullanımlar için 20 ila 30 gün aralığında yağmurluğunuzu yıkayabilirsiniz. Yıkama sırasında ise öncelikle fermuarların kapalı olması ve ceplerde herhangi bir nesne bulunmaması oldukça önemli. Sonrasında durulama sabunları veya deterjansız temizlik malzemeleri yağmurluğunuzu zarar vermeden temiz hale getirmenin yoludur. Özellikle sentetik kumaşlar için üretilen temizleyicileri kullanarak yağmurluğunuzun kumaşına zarar vermediğinize emin olabilirsiniz. Soğuk suda ve hassas makine ayarında yıkamak yağmurluğun kumaşına zarar vermezken daha uzun süre kullanmanıza yardımcı olacaktır. Deterjan kalıntısı olmadığına emin olmak için ise makinenizin durulama programını iki defa çalıştırabilirsiniz. Özellikle ağartıcı ve yumuşatıcı kullanmamak, kuru temizleme yapmamak ve ürünü ıslakken yıkamamak doğru bir bakım için yapılması gerekenler arasında sayılabilir. DeFacto ile birbirinden trend yağmurluk modelleri arasından seçim yapabilir, her mevsim rahat ve yağmura hazırlıklı olmak adına tarzınıza uygun olan modele hemen şimdi sahip olabilirsiniz!