Kombinlerinizi tamamlayan ve gözlerinizi güneşten koruyan aksesuar seçiminizin doğru olduğuna inanıyor musunuz? Güneş korumalı ya da numaralı gözlük çerçevelerinin seçimi, alacağınız performans açısından önemlidir. Gözlüğün işlevini tam olarak yapması ve yüze yakışması için malzemeden ölçüye varana kadar birçok farklı noktaya dikkat etmeniz gerekir. Peki, stilinizi tamamlayan gözlük seçimi nasıl yapılır?

Gözlüğün Yüzüme Uyduğunu Nasıl Anlarım?

Yüze göre gözlük seçimi bayan ve erkeklerde farklılık gösterir. Bunun için kullandığınız ya da yeni aldığınız gözlüğün size tam uygun olup olmadığını anlamanın yolları vardır. İlk etapta ölçünün tam uyması gerekir. Taktığınız zaman burun üzerinden hareket sırasında düşen, sallanan ve sapları tam oturmayan ürünler, yüzünüze uygun değildir. Siz ne kadar hareket ederseniz edin gözlüğün yerinde sabit kalması ve sarsılmaması tam ölçüde olduğunu gösterir. Büyük gözlükler düşmeye, küçük olanlar da şakaklardan sıkarak ağrıya neden olabilir. Size tam oturmayan bir ürün kenarlarından ışığı geçirir ve gereken korumayı sağlamaz. İster güneşten koruma için ister medikal amaçlarla numaralı gözlük kullanın, seçim yaparken aynı yöntemleri izleyebilir, üründen maksimum performans sağlayabilirsiniz.

Gözlüğün yüzüme uyduğunu nasıl anlarımGözlük Seçimi Erkek ve Kadınlar için Neden Önemlidir?

Gözlük seçiminin size ne katacağını ve neden önemli olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Doğru seçim ilk olarak ürünün yüze tam oturmasını sağladığından, kullanım sırasında yaşanabilecek sorunların önüne geçer. Hatalı seçimde ürünü kendine yakıştıramaz ve bu nedenle de gözlük kullanımından kaçınabilirsiniz. Birçok insan yanlış karar nedeniyle hiçbir gözlüğün yakışmadığını iddia eder ve kullanımından uzak durur. Oysaki bazı yöntemleri takip ederek şık görünen, gözleri koruyan ve seveceğiniz bir modeli bulmanız kolaydır. “Gözlük yakışmayan insan yoktur, doğru ürünü seçemeyen insan vardır.” şeklinde konu özetlenebilir.

Gözlük Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Doğru ürünü seçmeden önce nelere dikkat etmeniz gerektiğinin yanı sıra, ürünü tanımanız önemlidir. Ürün bilgilerini anlayabilmek için öncelikle aksesuarın bölümlerine, ne işe yaradığına ve seçiminin nasıl yapılması gerektiğine aşina olmanız gerekir. Söz konusu gözlük olduğunda parçaları tanımak ve kendi ölçülerinizi bilmek önemlidir.

Gözlüğün Bölümlerini Öğrenin!

Bir gözlüğü oluşturan parçaların boyutu farklı kişilere uygun olması açısından değişkendir. Sevdiğiniz bir modelin neden size yakışmadığını düşünüyorsanız büyük ihtimalle ölçüsü yanlıştır. Birçok ek parçadan oluşmasına rağmen karar aşamasında beden seçimine yardımcı olan unsurlar; ekartman, köprü, sap ve çerçeve uzunluğudur. Çerçeve uzunluğu karşıdan bakıldığı zaman bir uçtan diğerine olan genişliktir. Ekartman, basit bir dille anlatılırsa tek bir cam genişliğidir. Ekartman enlemesine, cam yüksekliği de dikine ölçülür. Köprü iki ekartman arasında bağlayıcı parçadır ve burun üstüne denk gelir. Sap ise çerçeveden kulak üstüne doğru uzanan ve sabitliği sağlayan parçadır. Parçaların santimetre ya da milimetre cinsinden verilen ölçüsünün yüzünüze tam oturması, seçimin ilk adımıdır.

Gözlük Ekartman Seçimi ve Ölçü Alma Yöntemi

Gözlük ekartman boyutunun doğru olması, öncelikli olarak ele alınan konudur. Kişilerin yüz genişliğine göre çerçeve uzunluğu seçmesi her daim doğru sonuç vermezken, ekartmanı baz almak mantıklı bir yaklaşımdır. Ekartman genişliğinin şakak ve yanaklardan geçen, hayali dik çizgi ile burun arasındaki mesafeye uyması gerekir. Ölçüm yaparken geniş kanatlı bir burnunuz varsa ya da yüksek bir cam istiyorsanız gerçek ölçüden biraz kısa seçebilirsiniz. Ekartman uzunluğuna, çerçevenin genişliğinin de ekleneceğini göz önünde tutarak, modele göre tahmini bir rakam çıkarabilirsiniz. İkinci önemli ölçü ise köprüdür. Burun tepesinin genişliği, kemerli ve kemikli yapı, kişiye göre değişiklik gösterir. Burun yapınıza ve genişliğine uygun ölçüde seçim yapmak, çerçevenin yüzünüze tam oturmasını sağlar. Aksi halde burun kemiği üzerine gelen gözlük bir süre sonra ağrı oluşmasına neden olabilir. Sap ise; burnun tepe noktası ve kulaktan yüze doğru iki düz cetvel kullanılarak ölçülür. Birbirini kesen cetveller üzerinden sap uzunluğunu öğrenebilirsiniz.

Gözlük Çerçevesi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru boyutu bulduktan sonra seçimde dikkat etmeniz gereken konular; tasarım, tarz, renk, çerçeve ve cam materyali gibi diğer unsurlarıdır. Peki, yüz formuna göre gözlük seçimi nasıl olmalı?

  • Oval yüz hattına sahip insanlara; yuvarlak köşeli ve şakaklarda genişleyen tasarımlar öncelikli olmak üzere tüm formlar yakışır.
  • Yuvarlak yüzlere; dengeleyici köşeli hatlara sahip olan ve kaşa doğru köşelerden yükselen tasarımlar yakışır. Şakak seviyesiyle aynı genişliğe sahip modeller önerilir.
  • Kare yüz hattına, yuvarlak ve oval hatta sahip çerçeveler güzel durur ve çehrenin keskin duran yapısını yumuşatarak, hoş bir efekt katar.
  • Elmas yüz hattına; elmacık kemiklerinin hizasını aşmayan, oval ve yuvarlak kıvrımlı hatlara sahip modeller yakışır.
  • Üçgen yüz hattına sahip insanlar için dengelemek adına şakağa doğru yükselen kesimlerin kullanılması tavsiye edilir.
  • Seçimlerinizde yüz hattınız köşeli ise yuvarlak biçimlere, yuvarlak ise köşeli çerçevelere yönelmek dengeli bir görünüme ulaşmanıza yardım eder.

Doğru gözlük seçimi sizi zirveye taşırGözlük Seçimi Yaparken Malzemesine de Bakın!

Bir modelde kullanılan malzeme de seçim sırasında dikkat etmeniz gereken konular arasında yer alır. Kemik, asetat, kombine, metal ve plastik gibi birçok çeşit malzemeden üretilen ürünlerin ağırlık ve özellikleri değişkendir.

  • Metal, kombine tasarımlarda şık detay olarak ya da tam çerçeve için kullanılır. Yoğun kullanımı ağırlık oluşturduğundan ince çerçevelerde tercih edilir. Metal alerjisi olan insanlar için tavsiye edilmez.
  • Kemik, geçmiş dönemde içine kemik tozu kullanılarak üretilmesinden adını alan bir malzemedir. Dayanıklı fakat ağır olduğundan uzun süreli kullanıma önerilmez. Klasik renklerde bulunur.
  • Plastik ve asetat malzeme, birçok renkli gözlükte bulunan materyallerdir. Yapısı gereği farklı renklerde kullanıma elverişlidir ve canlı tonlar üretilebilir. Hafif ve dayanıklı materyaller olduğundan sıklıkla modern üretimlerde kullanılır.
  • Cam; polarize, gradyan, kristal ve organik gibi farklı renk ve özellikteki materyallerden üretilir. Hangi malzemeyi seçerseniz seçin, UV korumalı olması güneş gözlüklerinde önemsenmesi gereken bir konudur. Kaliteli ve göze uyum sağlayan camlar seçilmelidir.
  • Mevsime göre cam rengi seçimi tavsiye edilir. Koyu renklerin yazın, açık renklerin ise ışığın az olduğu diğer mevsimlerde kullanılması görme yetinizi düşürmemesi açısından önemlidir.

Doğru Gözlük Seçimi Stilinizi Zirveye Taşır

Yüze göre gözlük seçimi, bayan ve bay formlarında farklılık gösterebilir. Örneğin, çekik hatlardan oluşan kedi gözlükleri (cat eye) genellikle feminen görünür. Kadınlar için ince hatlı, erkekler için kalın hatlı olanlar, yüz boyutuna uygun olur. Damla ve pilot gözlüğü olarak adlandırılan ya da klasikleşen tasarımlar ise unisex olarak her iki cinsiyet tarafından kullanılabilir; fakat ölçüsü uygun olduğunda! Seçim aşamasında tarza uygunluğa da dikkat ederseniz mükemmel aksesuarı bulabilirsiniz.

  • Vintage, retro ve bohem giyimden hoşlanan insanlar, genellikle John Lennon ile özdeşleşen yuvarlak gözlüklerle uyumlu bir tarz yakalar.
  • Klasik ve modern giyimden hoşlanan insanlar, yine bu stile uygun olan sade formlu, kahverengi ve siyah çerçevelere yönelebilir.
  • Dolabınızda bulunan kıyafetlerin renk yoğunluğuna göre çerçeve seçimi yaparsanız birçok kombinde tamamlayıcı olarak aynı gözlüğü kullanabilirsiniz.

Yüzünüze ve stilinize uygun bir gözlük kombinizi tamamlar, tarzınızı bir adım ileri taşıyarak dikkat çekici olmanızı sağlar. Birbirinden şık modern, retro ve klasik modeller için Defacto ürünlerine göz atabilirsiniz.