Yoga, neredeyse 5000 yıllık geçmişe sahip ve Hindistan’da ortaya çıkan bir yaşam biçimidir. Zihin, beden ve ruhun ahenk içinde bir araya gelmesini sağlayan egzersiz ve meditasyon uygulamalarından meydana gelir.

Her bir yoga stilinin egzersizleri ve öğretileri birbirinden farklıdır. Fiziksel performansınız ve hedefleriniz doğrultusunda konusunda uzman bir yoga eğitmenine danışarak yoga öğrenmeye hemen başlayabilirsiniz. Yaş ve cinsiyet farketmeksizin yoga öğrenerek sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz. Nefes egzersizleri ve duruş pozisyonları içeren yoga; Ashtanga, Bikram, Hatha, İyengar, Kripalu, Kundalini, Power, Sivananda, Vinyasya, Yin, Prenatal, Restorative yoga gibi farklı dallara ayrılır.

yoga ne işe yararYoga Ne İşe Yarar?

Kas gücü, vücut direnci ve esnekliği arttıran yoga egzersizleri aynı zamanda doğru nefes teknikleri sayesinde zinde ve canlı hissetmenize yardımcı olur. Vücudunuzun şekillenmesini ve kilo verme sürecini destekler. Düzenli olarak yapılan yoga egzersizlerinin sağlık üzerindeki diğer faydaları şunlardır:

  • Düzenli yoga yapmak, stres hormonlarının azalmasını sağlayarak iltihaplanmalara neden olan vücut kimyasallarının salgılanmasına engel olabilir. Kaygı bozukluklarının tedavisini destekleyebilir, kişinin kendini daha rahat ve mutlu hissetmesine yardımcı olabilir.
  • Sırt ve bel kaslarının güçlenmesini sağlayarak bu bölgedeki ağrıların önüne geçilmesine yardımcı olabilir. Özellikle sırt ve bel problemi yaşayanların bir doktor tavsiyesi ile konusunda uzman yoga eğitmeni eşliğinde egzersizler yapması, hastalıklarının tedavisini destekleyebilir.
  • Kanser, kısmi felç, ülseratif kolit, artrit gibi bazı hastalıkların tedavisine yoga egzersizleri eklenmesi, hastaların hem tedavilerini destekleyici rol oynayabilir hem de hastalık süresince yaşam kalitelerinin artmasını sağlayabilir.
  • Yogadaki meditasyon uygulamaları, beyin fonksiyonlarında artış sağlayabilir ve hafızayı güçlendirebilir. Ruhsal olarak kendinizi dingin ve rahat hissetmenizi destekler.

Yogaya Nasıl Başlanır?

Yoganın faydalarını öğrendiniz ve ilginizi çekti. “Yogaya başlamak istiyorum!” dediniz. Tüm fiziksel aktivitelerde olduğu gibi yogaya başlamadan önce doktorunuzdan tavsiye almanızda fayda var. Özellikle şeker, kalp ve damar, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklarınız varsa doktor tavsiyesi ile yogaya başlamalısınız. Özel nefes teknikleri, kendine özgü duruş pozisyonları ve meditasyon uygulamaları olduğu için konusunda uzman bir yoga eğitmeninden ders almanız önemlidir. Ardından yogaya uygun kıyafetler ve ekipman seçmelisiniz. İş ya da günlük yaşam programınıza uygun saatleri yoga eğitmeni ile birlikte planlayabilirsiniz. Önemli olan belirlenen gün ve saatlerde düzenli olarak aktivitelere katılmanızdır.

Yoga Nasıl Yapılır?

Yoga öğrenmek için en iyi yol, konusunda uzman bir yoga eğitmeninden ders almak. Daha önce bir süre yoga yapmış olsanız bile yogaya başlangıç derslerini yeniden almanız önemlidir. Yoganın temel duruş, nefes, meditasyon ve rahatlama egzersizlerini içeren Hatha Yoga, neredeyse tüm yoga çeşitlerinin temelidir. Temel duruşları ve nefes tekniklerini öğrendikten sonra ilerleyen süreçte seviyenize göre farklı yoga çeşitlerine yönelebilirsiniz.

yoga nasıl yapılırEvde Yoga Nasıl Yapılır?

Zaman problemi ya da ekonomik nedenlerden dolayı yoga eğitmeninden yüz yüze eğitim almakta zorlanabilir, evde yogaya başlamak isteyebilirsiniz. Bunun için internet üzerinden çevrim içi yoga eğitimlerine katılabilir ya da CD veya DVD üzerinden öğrenmeyi deneyebilirsiniz. Sabahları erken kalkıp günün ilk ışıklarıyla birlikte yoga yapmak önerilse de dilediğiniz ve uygun olduğunuz her saatte yoga yapabilirsiniz. Evinizin güneş ışığı alan en aydınlık, sessiz, sakin ve boş bölümü yoga için ideal bir ortamdır. Oda sıcaklığının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat etmeli, eğer mevsim uygunsa sakin bir dış ortamda yoga aktivitenizi gerçekleştirmelisiniz.

Yoga Ne Kadar Sürede Etkisini Gösterir?

Ortalama bir yoga dersi yaklaşık 45 dakika ile 1,5 saat sürer. Haftada 3-5 kez düzenli olarak yoga yaparak hedefinize ulaşmanız mümkün. Ancak yoganın bir egzersiz çeşidinden çok bir hayat felsefesi ve yaşam tarzı olduğunu unutmayın. Bir yogi olabilmek için hayatınız boyunca yoga egzersizlerine ve öğretilerine zaman ayırmanız gerekir. Yoganın sağlık üzerindeki etkilerini tam anlamıyla hissetmeniz için düzenli olarak dersleri takip etmeniz ve disiplinli olmanız önemli. En az 3 ay, haftada 3-4 kez yoga derslerini düzenli olarak takip ettiğinizde hem ruhsal hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendinizi daha farklı hissetmeye başlarsınız. Daha fit ve zinde olmanızın yanı sıra ruhsal olarak da dingin ve mutlu hissedebilirsiniz.

Yoga Kıyafetleri Nasıl Olmalı?

Yoga da diğer tüm fiziksel aktivitelerde olduğu gibi performansa dayalıdır. Egzersiz sırasında mümkün olduğunca rahat ve içinde kendinizi iyi hissedeceğiniz kıyafetleri seçerek performansınızı artırabilirsiniz. Yoga için kıyafet ve ekipman seçiminde dikkat etmeniz gereken önemli noktalara gelin yakından bakalım:

Kadın ya da erkek yoga alt giyim ürünleri seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kumaş dokusudur. Terlemeyi önleyen ve teri vücuttan atan özel kumaş yapısına sahip ürünleri tercih edebilirsiniz. Böylece yoga duruşlarına daha iyi konsantre olabilirsiniz. Aynı zamanda yoga duruşlarında bacakların aldığı pozisyon oldukça önemlidir. Bu nedenle bacakları saran ve pozisyonu net yansıtan tayt gibi ürünler ideal bir seçenektir. Üzerinize tam oturmayan, püskül ve ip detaylı modellerden uzak durmanızda fayda var. Yoga genellikle çıplak ayakla yapılır ancak yoga için özel olarak tasarlanan yoga çorapları da kullanabilirsiniz. Ayağınızın mat üzerinde sabit kalmasını sağlayan bu modeller, yoga pozisyonlarında dengenizi korumaya yardımcı olabilir. DeFactoFit ürünleri bahsedilen kriterlere ve kaliteye sahip ürün skalası ile yoga serüveninizde sizlere eşlik edecek seçenekler sunar. Bu seçenekler hem uygun fiyatlı hem de yoga esnasında sizleri konforlu hissettirecek ürünleri kapsamaktadır.

Yoga Üst Giyim Kıyafetleri Nasıl Olmalı?

Yoga üst giyim ürünleri seçerken bedeninizi saran modellere yönelmelisiniz. Kolsuz atlet tarzı tişörtler iyi bir seçimdir. Sizi fazla sıkarak nefes kapasitesini etkileyen modellerden kaçınmalısınız. Yumuşak ve esnek kumaş dokusuna sahip, cildi tahriş etmeyen, teri vücuttan atan üst giyim ürünleri ile yoga performansını maksimuma çıkarabilirsiniz. Kadınlar için özel olarak tasarlanan sporcu sütyenleri, egzersiz sırasında göğüsleri toparlar. Olası rahatsızlık hissini ortadan kaldıran sporcu sütyeni ve tayt ile iyi bir yoga kombini oluşturabilirsiniz. Yoga sonrası için yanınıza mutlaka ince bir hırka ya da sweatshirt almayı unutmayın. Yoga hareketleri ilk 15-20 dakikadan sonra zorlaşır ve terlemeye başlarsınız. Son hareketler genellikle rahatlama egzersizlerini içerir ancak teriniz tam anlamıyla soğumaz. Yoga sonrası üşütüp hasta olmamak için hırka ya da sweatshirt kullanabilirsiniz.

Yoga Matı Nasıl Olmalı?

En temel yoga aksesuarı yoga matıdır. Yoga matı üzerinde hemen hemen tüm temel duruşlar yapılabilir. Yoga matı seçerken, yoga öğretisine uygun olarak ürünün çevre dostu malzemeler kullanılarak tasarlanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Matın kalınlığı, yapılan yoganın çeşidine bağlı olarak değişebilir. Yeni başlayanlar 5-8 mm orta kalınlığa sahip yoga matlarını tercih edebilir. Ashtanga ya da Vinyasya gibi yoga çeşitlerinde denge ön plandadır. Ayakların zemini hissetmesi önemlidir, bu nedenle daha ince, 3-5 mm kalınlığa sahip mat seçimi daha iyi olabilir. Hafif materyaller kullanılarak tasarlanması da matın taşınabilirliği açısından önemlidir. Genellikle matlar PVC ya da ETK (Elastomer Termoplastik Köpük) gibi malzemeler kullanılarak tasarlanır. Kaymaz ve yumuşak dokuya sahip ETK yapıdaki matlar iyi bir seçim olabilir. Ancak en iyisi yoganın felsefesiyle de uyuşan doğal kauçuk ya da pamuk kullanılarak tasarlanan mat modelleridir.

Ruhsal dinginliğe, zinde bir zihne, fit ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak istiyorsanız yoga öğrenebilir ve bunu bir yaşam tarzı haline getirebilirsiniz. Yoga sırasında kullanabileceğiniz rahat ve konforlu spor giyim ürünleri ile ekipmanlarına DeFacto üzerinden ulaşabilirsiniz.