Her sezon beslenme trendleri değişse de, her gün yeni bir zayıflama listesi çıksa da hepsi su tüketiminin artırılması ile ilgili ortak bir noktaya sahiptir. Vücut fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için hayati bir önem taşıyan su; sinir iletiminden üreme hücrelerine, böbrek fonksiyonlarından sindirim sistemine kadar tüm hayati dokuların olmazsa olmaz besinidir. Vücudun neredeyse %60’ının su olduğu düşünüldüğünde suyun önemini kavramak oldukça kolaydır. Terleme ile vücut ısısının dengelenmesi, besinlerin sindirimi, sindirim ve emilim sonrası toksin maddelerin idrarla atımı, sinir iletimi; suyun desteklediği en önemli işlevlerdir. Günlük su tüketiminin artırılması toksin maddelerin vücuttan atılımını kolaylaştırır.

Zaman zaman kişiler su içmekte zorlanabilir, tam da bu noktada detoks suyu yardıma koşar. Suyun tadına lezzetli bir aroma veren besinler ekleyerek içilmesini kolaylaştıran detoks suyu, aynı zamanda suyun besleyici değerini de arttırır. Aynı zamanda eklenen besinler içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde vücut dokuları için ekstra bir yarar sağlayabilir. Detoks nasıl hazırlanır, detoks suyu gerçekten bahsedildiği kadar etkili midir? Sizler için araştırdık.

Detoks Suyu Nasıl Hazırlanır?

detoks sularıSon yıllarda sağlıklı beslenme ve zayıflama trendleri arasında yükselişe geçen detoks programlarının bir ayağı olarak kabul edilen detoks suyu, hazırlaması oldukça kolay ve pratik bir içecek şeklidir. Detoks suyu hazırlamak için sadece su, sebze, meyve ve baharatlara ihtiyacınız var. İsteğinize ya da kullanacağınız sebzenin cinsine göre soğuk ya da sıcak su kullanabilirsiniz. Basit bir şekilde meyveleri ve sebzeleri küçük parçalara ayırın ve içine su ekleyerek gün boyu tüketin. Eğer sebzelerin ve meyvelerin kendine has aromasını daha fazla hissetmek istiyorsanız üzerlerine sıcak su ekleyip 5-6 saat buzdolabında bekletebilirsiniz. Önemli olan mevsiminde meyve ve sebzeler kullanmanızdır. Bu nedenle yaz ve kış için hazırlanan detoks suları farklılık gösterebilir. Her ne kadar dondurulmuş sebze ve meyvelerle yapılabilse de maksimum fayda için gıdaların taze olmalarına dikkat etmeniz önemlidir.

Her bir meyve ve sebzenin kendine özgü bir aroması ve onu sağlık için yararlı hale getiren bileşenleri vardır. Detoks suyu hazırlarken meyve ve sebze çeşitliliğini artırmak, farklı yararlara sahip bileşenleri de artırmak anlamına gelir. Tüm sebze ve meyveler detoks suyu yapımında rahatlıkla kullanılabilir. Ancak, detoks sularında en yaygın kullanılan meyveler yüksek oranda aromaya sahip limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgillerdir. Bunlara ek olarak karpuz, çilek, böğürtlen, ahududu, kiraz gibi kırmızı renkli meyveler ile özellikle yeşil elma kullanılır. Sebze olarak en çok kullanılan besinler arasında ise salatalık, nane, maydanoz, ıspanak gibi yeşil yapraklı ve acı biber, taze zencefil gibi baskın aromaya sahip sebzeler yer alır. Ayrıca toz zencefil, zerdeçal, karabiber, toz nane, kabuk ve toz tarçın detoks sularına çeşni veren özel lezzetlerdir.

Detoks Suyu Faydalı Mıdır?

Detoks suyunun en önemli faydası, suya farklı bir aroma ve lezzet sağladığı için su içmekte zorlananların işini kolaylaştırmasıdır. Bunun dışında detoks suyunun faydaları şöyle sıralanabilir:

Sindirim Sisteminin Çalışmasını Destekler

Su, sindirim sisteminin en önemli bileşenidir. Besinlerin sindirilmesinden emilimine ve kan dolaşıma katılmasına kadar pek çok fonksiyona eşlik eder. Detoks suları vitamin, mineral ve antioksidan bileşenler açısından oldukça zengindir. İçeriğindeki bu bileşenler suyun fonksiyonlarını güçlendirir. Bağırsak hareketlerini hızlandırarak özellikle zayıflama programlarında sıklıkla karşılaşılan kabızlık probleminin önlenmesine yardımcı olabilir.

Metabolizma Hızını Artırabilir

Antioksidan bileşenler açısından zengin detoks suları, toksin maddelerin ve fazla suyun vücuttan atılmasını kolaylaştırarak vücut enerji metabolizmasının hızlanmasına yardımcı olabilir. Kendinizi daha zinde ve canlı hissetmenizi destekleyebilir. Metabolizma hızının artması günlük kalori harcamanızı da artırır ve düzenli fiziksel aktivite ile birlikte kilo vermenizi sağlayabilir.

Psikolojik Olarak Rahatlatabilir

Susuz kaldığınızda kendinizi yorgun, bitkin ve depresif hissedebilirsiniz. Detoks suları vücudun ihtiyaç duyduğu suyun karşılanmasına yardımcı olur. Detoks suyuna melisa, papatya gibi bitkileri ekleyerek daha dingin ve huzurlu ruh haline sahip olabilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilir

Taze sebze ve meyvelerin C vitamini açısından en zengin kaynaklar olduğu bilinen bir gerçektir. C vitamini suda çözünür vitaminlerden biridir ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle tanınır. Taze sebze ve meyvelerdeki C vitamini detoks suyunun temelini oluşturur. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olarak enfeksiyonlara karşı vücudun korunmasına yardımcı olabilir.

Günde 3-4 litreye kadar su tüketimini destekleyen detoks suyunun vücut için faydaları olduğu kadar zararları da olabilir. Özellikle karaciğer ve böbrek sorunları olan kişilerin detoks suyu kullanmaları önerilmez. Yüksek oranda potasyum içeren içecekler özellikle böbrek yetmezliği olan kişilerde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Buna ek olarak hipertansiyon, diyabet, kalp ve dolaşım bozuklukları ile tiroid fonksiyonlarında sorun yaşayanların detoks suyu tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması gerekir.

Detoks Suyu Ne Kadar Süre Yapılmalı?

detoks tarifiDetoks suyu hazırlamanın temel nedenlerinden biri meyve ve sebzelerin kendine has özelliklerinin suya karışmasını sağlamaktır. Maksimum verim alabilmek için özellikle aç karnına sabah kalkar kalkmaz tüketilmesi önerilir. Detoks suları, kalori ya da karbonhidrat, protein, yağ gibi makro besinler içermez. Bu nedenle mevcut beslenme programına ek olarak süresiz detoks suyu içilebilir. Ancak gün boyunca sadece detoks suyu içmek beslenme işleminin yerine getirildiği anlamına gelmez. Vücudun ihtiyaç duyduğu makro besinler ve vitaminler ile mineraller sağlanamadığı için ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Detoks suyu ne zaman içilir? Genellikle 3 gün ile 21 gün arasında değişen detoks programlarını desteklemek amacıyla öğünlerden birinin yerine detoks suları, bir uzmana danışmak kaydıyla tüketilebilir. Yeterli ve dengeli bir beslenme programında aslında detoks suyuna ihtiyaç yoktur. Karaciğer vücudu toksinlerden temizleme işlemini zaten gerçekleştirir. Kalıcı kilo vermek için boyunuza, kilonuza, yaşam tarzı ve cinsiyetinize uygun yeterli ve dengeli bir beslenme programını takip edebilir, düzenli fiziksel aktivite ile diyetinizi destekleyerek ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.

Detoks Suyu Tarifleri

Lezzetiyle su içmeyi kolaylaştıran, mineral, vitamin ve antioksidan içeriğiyle de enerjinizi artıran en çok sevilen detoks tariflerini sizler için sıraladık:

Elmalı Detoks Suyu

Detoks suyu nasıl hazırlanır? Elmanın muhteşem aromasını gün boyu damağınızda hissedebileceğiniz elmalı detoks suyu, ferahlatıcı ve canlandırıcı bir etkiye sahiptir.

Malzemeler

  • 2 adet orta boy yeşil elma
  • 1 adet büyük boy limon
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı yasemin çayı (1 porsiyon hazır paket)
  • 1 tatlı kaşığı yeşil çay (1 porsiyon hazır paket)
  • 1 çubuk tarçın
  • 2 parça taze zencefil
  • 5-6 adet taze karabiber
  • 2 litre su

Hazırlanışı

  • Geniş bir tencere alın ve elmaları kabukları ile birlikte dilimleyip tencereye ekleyin.
  • Ardından maydanozları doğrayıp, taze zencefili küçük parçalara ayırıp ve limonu dilimleyip tencereye alın.
  • Geri kalan tüm malzemeleri de tencereye alın ve üzerine 2 litre su ekleyip ocağın altını açın. Orta ateşte kaynayıncaya kadar tüm malzemeleri haşlayın ve 5 dakika kadar kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
  • Hazırladığınız karışım soğuyuncaya kadar bekleyin ve ardından süzerek sürahiye alın. Gün boyu, özellikle yemeklerden önce tüketebilirsiniz.

Yeşil Detoks Suyu

Özellikle sabah aç karnına ve öğünlerden önce tüketildiğinde yeşil detoks suyunun ödem attırdığı söylenir.

Malzemeler

  • 3 adet orta boy salatalık
  • 1 limon
  • 1 demet maydanoz
  • 2 su bardağı su

Hazırlanışı

  • Salatalıkları kabuğunu soymadan ve maydanozları blenderden geçecek büyüklükte doğrayın.
  • Limonun suyunu çıkarın.
  • Blendere salatalıkları, maydanozları ve limon suyunu alın. Üzerine 2 bardak suyu ekleyerek önce yavaş, sonra hızlı ayarda çalıştırın. Pürüzsüz bir kıvam aldığında karışımı sürahiye dökebilir ve gün boyu içebilirsiniz.

Kırmızı Detoks Suyu

İştah açan kırmızı rengiyle kırmızı detoks suyu su tüketimini artırmaya yardım eder.

Malzemeler

  • 1 orta boy kırmızı pancar
  • 1 orta boy havuç
  • 6-7 adet çilek
  • 1 orta boy nar
  • 1 şişe maden suyu (200 ml)

Hazırlanışı

  • Narı soyun ve nar tanelerini doğrayıcı robota alın.
  • Kırmızı pancarı ve havucu soyup küçük küpler halinde doğrayın
  • Çileği küçük parçalara ayırın. Ardından doğradığınız pancar, havuç ve çileği de narın yanına ekleyin. Son olarak maden suyunu da ekleyip 5-6 dakika robottan geçirin.
  • Karışım homojen bir kıvam aldığında büyük bir bardağa alın ve özellikle aç karnına sabahları tüketin.

Sağlıklı beslenme egzersizlerle bir araya geldiğinde dinamik ve dinç bir vücuda merhaba diyebilirsiniz. Egzersiz sırasında rahatlığa ulaşmak içinse DeFacto hep yanınızda! DeFacto Fit koleksiyonuyla aradığınız tüm egzersiz ekipmanlarını DeFacto’da bulabilirsiniz.