Sürekli yenilenen moda akımlarının sebebi değişen yaşam tarzları ve teknolojilerdir. Fakat geçmişin moda unsurlarından esintiler taşıyan kıyafetler ve aksesuarlar her zaman yeniden yorumlanabilir. Örneğin, 1950’li yıllarda moda olmuş kedi gözlükler hala kullanılmakta ve oldukça popüler bir aksesuar olarak kombinlerde yer almaktadır. Bu gibi ikonik parçalar için her dönemin kendine has bir tarzı vardır ve bu tarzı simgeleyen parçalar dönem dönem tekrar moda haline gelir. Bunun en büyük sebepleri, Hollywood yıldızları ve TV ünlülerinin bu parçaları tekrar gündeme getirmesi ya da tasarımcıların eski parçalardan ilham alması olabilir.

Günümüz trendlerinin çoğu, 1980'lerde ve 1990'larda popüler olan stillerin tamamen kopyası olmasa da yeniden yorumlanmasından doğar. Şu anda herkesin giydiği oversize omuzlar, kabarık kollu bluzlar, kır elbiseleri, pilili pantolonlar, kare burunlu ayakkabılar, saten elbiseler, bisiklet şortları, baget çantalar ve küçük güneş gözlükleri eski trendlerden birkaçıdır. Vitrinlerde görmeye alışkın olduğunuz bu stiller ve daha fazlası bir zamanlar oldukça popüler olmuş parçalardır.

80’ler Modasında Öne Çıkan Parçalar

80ler modasi1980'ler cesur stiller, renkler, silüetler ve çok miktarda permalı saçla dolu bir on yıldı. Yırtık taytlar ve motorcu ceketleri, oversize ceketler ve kabarık eteklere uzanan trendler ve stil ikonları ile modadaki en ilgi çekici dönemlerden biriydi. Bu yüzden 80’ler modası, moda yıllarının en cüretkâr yıllarından biri olarak hatırlanır. Şimdi ise bu dönemin en popüler parçaları sizin için yeniden tasarlanıyor. Vatkalar, büyük şapkalar, dikkat çeken pantolon-ceket ya da etek-ceket takımları gibi çağın en önemli görünümlerinden bazıları modaya geri döndü. 80’li yılların öne çıkan moda akımlarından biri ise büyük şapkalar ve kombinle aynı desende olan oldukça büyük aksesuarlardır. Bu çok renkli ve cesur geçen dönemin en akılda kalıcı ve tekrar moda olmuş parçaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Vatkalı Oversize Ceketler: 80’lerin en ikonik parçalarından olan bu geniş kesimli ceketler, dikkat çekici renk ve desenlerde tasarlanır. Eskisi gibi kalem eteklerle ya da modern bir şekilde taytlarla kombinleyebilirsiniz. Vatkaların kullanıldığı ceketleri minimal tarzlarda da bulabilir; siyah, kahverengi veya nötr ekoseli büyük beden bir blazer ceketi, yılın herhangi bir zamanında sayısız kıyafetle eşleştirilebilirsiniz.
  • Patchwork veya Yamalı Denimler: 1980'ler denim için oldukça iyi bir zamandı. Ceketler, salopetler ve pantolonlarda kumaş yamaları, asit yıkamaları, işlemeli çiçek desenleri oldukça popülerdir. Uzun yıllardır kullanılan ve popülerliğini kaybetmeyen yırtık pantolonlar da 80’lerin akımlarından biridir.
  • Kabarık Kollu Üstler: Bluzlar, ceketler ve elbiselerde kabarık kollar vatkaların yanı sıra dikkat çeken detaylardan biridir. Özellikle dar omuza sahip kişilerin tercih ettiği bu modeller, vücut oranlarında kum saati görünümü için iyi bir tercihtir. Skinny jean ve dar eteklerle kombinleyerek orantılı ve hoş bir görünüm elde edebilirsiniz.
  • Beyaz Topuklu Ayakkabılar: Beyaz ayakkabılar cesur, göz alıcı ve çekici bir tarzla tanınıyor. Ünlülerin sıkça tercih etmesi sebebiyle oldukça popüler bir parça olan bu ayakkabılar yılın tüm zamanları için uygun olduğu gibi tüm etkinliklerde giymek için de sade ve şık bir kombin ögesidir.
  • Bisiklet Şortu: Prenses Diana ile başlayan bu akım spor tarzın vazgeçilmez parçalarından biridir. Oversize sweatshirt ve t-shirt’ler ile birlikte kombinleyerek rahat ve cool bir tarz oluşturabilirsiniz.

90’ların Kendine Has Kombinleri ve Popüler Renkleri

80’lerin etkisinin biraz da olsa görüldüğü bu yıllarda da oldukça canlı renkler hakimdi ve bol paçalar oldukça revaçtaydı. Metalik ve neon renklerin patlama yaşadığı 90’lar modası, vitrinler ve sokakların renkleri ile meşhurdur. Genellikle rock-metal ve pop müzik gruplarının etkisiyle oluşan dönemin moda trendleri daha asi ve dikkat çekici tarzlardan ilham alır. Oversize kıyafetler, choker boyunluklar, metal zımbalar ve denim kıyafetler 90’lı yıllardan günümüze gelmiş ikonik parçalardan bazılarıdır. Peki, rahat yapıları ve renk çeşitliliği nedeniyle geri geldiğine inanılan bu parçalar nelerdir ve nasıl kombinlenir? İşte, bu soruların yanıtları kısaca şöyle cevaplanabilir...

  • Geniş Paçalı Pantolonlar: Flare, geniş ya da İspanyol paça olarak adlandırılan paça çeşitleri 90’ların en popüler parçalarıdır. Keten ve kumaş spor ayakkabılar ve dar body, gömlek gibi üstleri pantolon içine yerleştirilerek nostaljik kombinler elde edebilirsiniz. Kadife, keten ve denim kumaşlarda tasarlanan bu pantolonları yüksek ve standart bel yüksekliklerinde bulabilir, modern kombinlerle kendi özgün tarzınızı yansıtabilirsiniz.
  • Mom Jean’ler: Rahatlığı ile ön plana çıkan bu pantolonlar, beli dar ve basenlerde genişleyen modeli sayesinde oldukça popülerdir. Klasik tarzdan spor tarza kadar tüm stillerde kombinlenme avantajı sunar. İster stiletto ister spor ayakkabılarla giyebilir, geceden gündüze denim şıklığından yararlanabilirsiniz.
  • Örme Süveterler: Farklı figür ve desenlerin bulunduğu süveterler, günümüzde de gömleklerle eşleştirilerek kombinlenir ve aynı desenlerde etek ve pantolon takımları oluşturulabilir. Daha modern bir tarz isterseniz skinny jean’lerle eşleştirerek kullanabilirsiniz.
  • Tulum ve Salopetler: 90’ların kliplerinde dahi görebileceğiniz jean salopetler, bir askısı düşürülerek ve altına oversize ya da crop t-shirt’ler giyilerek kombinlenirdi. Günümüzde ise dar body’ler, gömlekler ve atletlerle yeni bir görünüm oluşturmak mümkün.
  • Balıkçı Yaka Üstler: Ceket-etek takımlarının vazgeçilmez parçalarından olan dar boğazlı body’ler, vintage görünüm denince akla gelen ilk kıyafetlerden biridir. Okula, işe giderken ve günlük hayatta sık kullanılan dar ve boğazlı üstlerin yanı sıra bu tarz elbiseler de tekrar moda olan kıyafetler arasındadır.

Milenyumun Kombinlere Etkisi: 2000’ler Modası

2000’ler, moda trendlerinin kendi içinde değiştiği, oldukça çeşitli ve enteresan kıyafetlerin moda olduğu yıllardı. Bu yıllardaki birçok giyim trendinin; küreselleşmeden, hızlı modanın yükselişinden ve ünlülerin stil ikonları olarak artan etkisinden doğduğu kabul edilir. 80’lerde ve 90’larda olduğu gibi moda trendlerinin hızla değiştiği bu yıllar kendi içinde farklı akımlardan oluşur. Teknolojik gelişmeler ve pop gruplarının moda üzerindeki etkisi sebebiyle renk çeşitliliği, parlak siyah tonlar ve yansıtıcı metaller bu yılların dikkat çekici detayları arasındadır. File kıyafetler, deri etekler, parlak pantolonlar, ışıltılı ayakkabılar, kapriler, kargo pantolonlar, jean etekler, polo gömlekler, Oxford ayakkabılar, düşük bel pantolonlar, kalın kemerler ve çok daha fazla ikonik parça ile harmanlanan 2000’ler, moda açısından çok değişken yıllardır. Bu yılların en ikonik parçaları ve modern kombin önerileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • File Elbise ve T-shirt’ler: File elbise ve üstler hem erkekler hem de kadınlar arasında oldukça popülerdir. 2000’lerin pop müzik kliplerinde oldukça sık rastlanan bu kıyafet parçaları sokak modasında da önemli bir yer edinmiştir. Günümüzde tekrar trend olan file kıyafetleri hem gece hem de gündüz kombinlerde, ister tek başına ister farklı renkli kıyafetlerin üzerine giyerek değerlendirebilirsiniz.
  • Deri Etekler: Deri etekler 90’lı yıllarda da kullanılan ve metal grupların etkisiyle moda olmuş bir kombin ögesidir. Deri ceketler, elbiseler, pantolonlar ve etekler vamp bir görünüm sağlar, günümüzde spordan klasiğe tüm stillerde kombinleyebilme imkânı tanır.
  • Kargo Pantolonlar: Erkek ve kadınlar tarafından benimsenen kargo pantolonlar rahatlığı ile uzun bir süre kullanılmıştır. Gömlek ve askılı üstlerle spor tarz oluşturabileceğiniz bu pantolonları, stiletto gibi topuklu ayakkabıları eşleştirerek modern görünümler yaratabilirsiniz.
  • Düşük Bel Pantolonlar: 2000’lerin göze çarpan detaylarından biri de düşük pantolonlardır. Bel kemiğini dışarıda bırakacak kadar düşük bel ile tasarlanan bu pantolonlar, crop üstlerle kombinlenerek giyilebildiği gibi ofis görünümü için dik yakalı gömleklerle de eşleştirilebilir.
  • Yoga Taytları: Spor salonları dışında sokaklarda da sıkça rastlanılan yoga taytları ve pantolonları oldukça renkli ve karışık desenlerde üretilir. Push-up özelliği bulunan bu taytlar, spor ve çekici stil detaylarını bir arada sunar.

Bu moda akımlarını oluşturan ve retro esintilerle birlikte modernize edilmiş ikonik parçaları DeFacto’nun zengin ürün yelpazesi arasında rahatlıkla bulabilir, kendi özgün tarzınızı oluşturabilirsiniz.