Norveç, İsveç gibi İskandinav ülkeleri dünyanın en mutlu ülkeleri arasında yer alır. İskandinav yaşam tarzı giyimden dekorasyona kadar birçok alanı kapsar. Siz de evinizi dekore ederken İskandinav tarzından esinlenirseniz evinizde daha mutlu ve huzurlu bir ortam yaratabilirsiniz! İskandinav tarzı ev dekorasyonu, sadeliği ve eşyaların birbiriyle uyumlu olmasını benimser. Ayrıca dekorasyonda kullanılan eşyaların birden fazla amaca hizmet etmesi, işlevsel olması fikri ön plandadır. Örneğin bir puf ayağınızı uzatabileceğiniz bir eşyayken gerekli durumlarda sehpa olarak da kullanılabilir. İskandinav tarzı dekorasyon fikirleri kısacası “Az, çoktur” düşüncesi etrafında şekillenmiştir. Evinizde gereksiz eşya bulundurursanız eşyalar size hizmet etmeyi bırakır siz eşyalara hizmet etmeye başlarsınız. Çünkü evdeki fazlalık eşyalar çoğaldıkça ev işlerine ayırmanız gereken vakit de artar. Buna bağlı olarak da temizlik yapacağınız zaman, sevdiğiniz şeylere ayıracağınız vakitten çalınır. Evinizi dekore ederken İskandinav tarzı dekorasyondan faydalanırsanız sadece evinizde değil yaşam biçiminizde de değişiklik yapmış olursunuz.
Sadeliğin Getirdiği Huzur: İskandinav Tarzı
1950’li yılların başından beri etkili olan İskandinav tarzı, özellikle son dönemlerde popüler hale geldi. Popüler hale gelmesinin en büyük nedeni uygulandığı ortama dingin ve aydınlık bir hava katıyor olması. İskandinav tarzının oluşmasında birçok ülke etkili olsa da Norveç bu tarza yön veren ülkelerin başında yer alır. Norveç genellikle soğuk havaların hakim olduğu bir ülke olduğu için insanlar genellikle evlerinde vakit geçirmeyi tercih eder. Bu yüzden de evde huzurlu ve düzenli bir ortam yaratmak için dekorasyon alanında fazlasıyla gelişmişlerdir. Soğuk havalar hakim olduğu için dekorasyonda nordic halı ve şömine gibi detaylar ortama sıcaklık hissiyatı katmak için fazlasıyla kullanılır. İskandinav tarzında döşenmiş bir evin fotoğrafını gördüğünüzde dahi fotoğraftan sıcaklık hissiyatını hissedebilirsiniz. Siz de evinizde mum, şamdan ve post halı gibi dekoratif objeler kullanarak sıcak bir alan yaratabilirsiniz. Sıcaklık hissiyatı kadar düzen de bu tarzda önemli olduğu için evinizde bol bol düzenleyici sepetlerden yararlanabilirsiniz. Hasır sepetler, hem düzenleyici işleve hem de şık bir görünüme sahiptir.
İskandinav Tarzı Dekorasyon Nedir?
İskandinav tarzı dekorasyon, işlevselliğin ve sadeliğin ön planda tutulduğu bir dekorasyon akımıdır. İskandinav ülkelerinin yaşam koşulları sonucunda ortaya çıkan bu akım, evde rahatlatıcı ve doğal bir ortam oluşturmayı hedefler. Ayrıca ahşap, hasır ve deri gibi doğal ürünlerden imal edilen ürünlerin kullanımına öncelik verilir. Bu tarz noktalara dikkat edilmesinin sebebi evde doğayı hissetme ihtiyacıdır. Sadece eşya alırken değil evinizin içini yaptırırken de doğal tonlara ve ürünlere yönelebilirsiniz. Örneğin yer döşemesi yaptırırken tercihinizi ahşap ürünlerden yana kullanabilirsiniz. Ya da klasik pimapen görüntüsünden uzaklaşıp ahşap cam çerçevelerine göz atabilirsiniz. İskandinav tarzında bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise evde boş alanlar yaratmaktır. Sırf oda dolu gözüksün diye fazladan eşya almanın gereği yoktur. Odada boş kalan alanları sade bir bitki veya ayna kullanarak değerlendirebilirsiniz. Ortam ile uyumlu olan bir ayna hem odaya şıklık katar hem de odanın daha ferah gözükmesini sağlar.
Adım Adım İskandinav Tarzını Uygulayın
Sade ve düzenli bir alan yaratın. Dağınık bir ortam huzursuz hissetmenize ve yaptığınız işlere odaklanmakta sıkıntı çekmenize neden olur. Ayrıca aradığınız bir eşyanın nerede olduğunu bulmanız fazla vakit alır. Evinizde tertipli bir alan yaratmak için düzenleyici ürünlerden yardım alabilirsiniz. Bölmeli kutular sayesinde elektronik eşyalarınızdan çoraplarınıza kadar birçok eşyanızı düzene sokabilirsiniz.
Rahat ve dengeli tarzın keyfine varın. İskandinav tarzını evinize uygulamak istiyorsanız evinizde rahat alanlar oluşturmanız oldukça önemlidir. Dekoratif minderler ve battaniyeler kullanarak konfor ortamı oluşturabilirsiniz. Salonunuzda veya oturma odanızda kullanacağınız battaniyelerin düzenli görünmesi için dekoratif ve şık bir sepetten faydalanabilirsiniz.
Ateşin sıcaklığını evinize taşıyın. Geçmiş çağlardan bu yana ateş ısınmak için kullanılır ve insanları birbirine bağlar. Ev dekorasyonunda normal veya elektrikli şömineye yer verebilirsiniz. Ayrıca normal veya led ışıklı mumları da kullanabilirsiniz. Yatak odası, salon ve hatta banyoya bile mum yerleştirebilirsiniz. Kokulu mumlar evinizin güzel kokmasına da yardımcı olur.
Karışık dokuları bir arada kullanın. Örneğin deri bir koltuk ile yün bir halıyı birlikte kullanabilirsiniz. Derinin yüzeyi pürüzsüzdür, yün halının yüzeyi ise pürüzlü. Farklı bir fikir olarak da düz renge boyadığınız bir duvarın bir kısmında taş döşeme kullanabilirsiniz. Ayrıca zıtlıklıklardan faydalanarak odada dikkat çekmesini istediğiniz yere vurgu yapabilirsiniz.
Renklerin Gücüne ve Enerjisine İnanın
Doğru renk seçimi sayesinde, fazla ışık almayan mekanlar bile daha aydınlık görünebilir. Ayrıca renkler sayesinde dar alanlar ferah bir ortama dönüştürülebilir. İskandinav ülkelerinde bulunan evler fazla güneş ışığı almadığı için ortamı aydınlık göstermek için renkler büyük önem taşır. Beyaz, gri ve soluk mavi gibi açık renkler İskandinav tarzı dekorasyonda sıklıkla kullanılır. Açık renk kullanılmasının amacı karanlık geçen kış günlerinin evin içinde yaratacağı kasvetli havayı minimize etmektir. Özellikle beyaz renk, ortamın daha temiz görünmesini sağlar ve insana dinginlik verir. Açık renklerin en iyi özelliklerinden biri de çoğu eşya ile rahatlıkla uyum sağlıyor olmasıdır. İster koyu, isterseniz de açık renkli mobilya kullanabilirsiniz. İskandinav tarzı dekorasyonda illa açık renkleri tercih etmek zorunda değilsiniz. Zıt renklerin kontrastından da faydalanabilirsiniz. Ancak kullandığınız renklerin ortama kasvetli bir hava katmamasına dikkat etmeniz gerekir. Duvarlarda koyu renkli bir boya kullanacaksanız mobilya seçiminde açık renklere yönelmeniz faydalı olur. Ortama dinginlik katmak için bitkileri de iç mekan dekorasyonunda kullanabilirsiniz. Açık renkler ve bitkiler bir arada kullanıldığında huzurlu bir ortam oluşur.
Minimalizm ve İskandinav Tarzının Kesişimi
Sade bir yaşayış tarzını benimseyen minimalizmin kökeni Uzak Doğu felsefesine kadar dayanır. Minimalizm kısaca “Az tüketim, çok huzur.” olarak tanımlanabilir. Az tüketim kendimizi her şeyden soyutlamak anlamına gelmez. Tüketim toplumunda yaşadığımız için çoğu zaman ihtiyacımız olmayan ürünleri alıyoruz. Minimalizm felsefesi; sadece ihtiyacımız olan, bizi mutlu eden ürünleri almamız üzerine kuruludur ve gereksiz eşyanın insanın enerjisini sömürdüğünü savunur. İskandinav tarzı dekorasyonda da benzer bir düşünce hakimdir.
İskandinav tarzı dekorasyon fikirleri incelendiğinde sadeliğin ön plana çıktığı görülür. Evinize dekoratif ürünler alırken sade ve şık parçalara yönelebilirsiniz. Evinize az ama öz sayıda ürün alacağınız için fiyata takılmadan daha ikonik parçaları tercih edebilirsiniz. Bitki seçimi yaparken bile sadelikten yana olmalısınız. Beyaz bir vazonun içerisine bir iki dal pampas yerleştirebilirsiniz. Ya da sade bir görünüm oluşturmak için yeşil bitkilerinizi hasır saksılarla kullanabilirsiniz. Dekorasyonda kullanabileceğiniz birçok farklı obje bulunur. Oda kokuları, işlevsel özelliğe sahip dekoratif ürünlerdir. Çubuklu oda kokuları bir yandan ortama şıklık katarken bir yandan da ortama hoş bir koku verir. Hem sehpa hem sepet olarak kullanılabilen ürünler de İskandinav tarzı ile uyumludur. İskandinav tarzının sıcaklığını yakalamak için lambaderler ve abajurlar ideal ürünlerdir. Aydınlatmada sarı ampul kullanırsanız daha sıcak bir ortam yaratabilirsiniz. Doğal ahşap kütük kullanılarak üretilen lambaderler ise adeta İskandinav ev dekorasyon tarzını yansıtmak için tasarlanan ürünlerdir.
Eğer evinizi gün içinde yaşadığınız karmaşadan uzaklaşıp huzur bulacağınız bir yuva haline getirmek istiyorsanız İskandinav tarzını yansıtan dekoratif ürünlerden yardım alabilirsiniz. Evinizde fark yaratmak için illa çok büyük değişiklikler yapmanız gerekmez. Bütçenize uygun birkaç dekoratif objeyle bile evinizin havasını değiştirebilirsiniz. Ayrıca bu huzur dolu ve mutlu dekora yakışacak sade ve şık ev giyim ürünlerine göz atmaya da hayır dememelisiniz.