Moda ve kuşaklar arasındaki ilişki, pek çok kişiye ilk bakışta bağlantısız gelebilir. Ancak moda, bir kuşağın kendini ifade etme biçimini ve aynı zamanda dönemin bakış açısını belirlemeyi sağlayan önemli bir değişkendir. Bu nedenle her kuşakta akıllarda kalan bir moda arketipi oluşması son derece normaldir. Günümüzde dönemlerin etkisi fütüristik moda akımlarıyla buluşarak eklektik bir tarz ortaya koyarken 19. yüzyılın ortasından günümüz modasına gelene kadar çok farklı akımlar etkisini göstermiştir. Siz de hangi kuşağa ait olduğunuzu ve giyim tarzınızın dönemsel aralıkta neye denk geldiğini görmek için X, Y ve Z kuşaklarının giyim alışkanlıklarına ilişkin hazırladığımız rehbere göz atabilirsiniz.
X Kuşağı Giyim Alışkanlıkları Nelerdir?
Literatürde 1966-1976 yılları arasında doğan nesile X jenerasyonu adı verilir. Bu kuşağa mensup kişiler şu anda 46-56 yaş grubunda oldukları için 60’lardan itibaren moda dünyasında hakim olan tüm moda akımlarına tanıklık etmişlerdir. Dönem modasından bahsetmeden önce bazı küçük kavramları açmakta fayda var. Moda, gençlik kültürünün bir hikayesidir. Tarz ise her nesilden gencin kendine özgü bakış açısını oluşturmak ve ifade etmek için kullandığı bir araçtır. Bu yönüyle modanın makro, tarz veya stilin ise mikro bir kavram olduğunu düşünebilirsiniz. X kuşağını ele alırken ilk olarak göz atmamız gereken dönem, 60’lar ve 70’ler modası.
60’ların Kıyafet Modası
60'lar, tarihin en bilinçli zamanlarından biri olarak bilinir. Bu nedenle o yıllarda başlayan stiller, bugünün modası üzerinde gözle görülür bir etkiye sahiptir. 60'lar moda felsefesi, hemen hemen her yönden iki kutupludur. Çapraz kesim giysiler, shift elbiseler, uzun düz bluz ve kuşaklı tunikler, batik desenler, parlak renkler, kısa etekler, dar şapkalar ve abartılı makyaj dönemin dikkat çeken tarzları arasındadır. 60’lar ayakkabı modası ise giyilmesi kolay, rahat, düz ve alçak topuklu ayakkabılardan oluşur.
Kadınlarda mini etek ve elbiseler dikkat çekerken erkek modasında uzun tunik ve pelerin tarzı kıyafetler öne çıkmıştır. Her boyutta ve renkte ekoseler yoğun bir şekilde tercih edilmiştir. Ayrıca soyut ve dışavurumcu sanat, baskılı ipek tasarımlar üzerinde büyük etkiler yaratmıştır. Hafif dokumalardan oluşan triko kıyafetler ve takımlar son derece gündemdedir. Palto ve takım elbise gibi dış giyim ürünlerinin yünleri genellikle gevşek dokunmuştur ve gözeneklidir. Derin ve koyu bir kırmızı, mürdüm tonları ve zeytin yeşili gibi renkler hakimdir.
70'lerin Kıyafet Modası
1970'ler, 60’lı yılların devamı olarak modanın uç noktalarda yaşandığı dönemleri ifade eder. Hippi, disko ve punk gibi on yıl içinde hızla gelişen stil etkilerinin eklektik bir karışımı olan 70'leri kapsayan tek bir görünümden bahsetmek zordur. Bu dönemlerde pantolon paçaları genişlemiş ve mini eteğe alternatif olarak maksi ve diz boyu midiler gündeme gelmiştir. Flare pantolonlar, göz alıcı renklerde dar şortlar ve kumaşlar, özgürlük hareketlerinin moda üzerine yansımasıdır.
70'lerin vazgeçilmez giyim alışkanlıkları arasında çan tabanlı ve geniş paça pantolonlar, platform ayakkabılar, örgü yelekler, uzun yakalı gömlekler, dar tişörtler, balıkçı yaka kazaklar ve eğlenceli takımlar yer almaktadır. Dönemin en dikkat çekici etkilerinden biri ise kadınların elbise veya eteklerden çok pantolon giymeye başlamasıdır. Nitekim 70’lerin genel silüeti, uzun ve ince detaylarıyla çağa androjen bir çekicilik kazandıran her iki cinsiyete uygun görünümlerden oluşmaktadır.
Y Kuşağı Giyim Alışkanlıkları Nelerdir?
1977-1994 arası doğan Y kuşağı, şu anda dünyadaki hakim nesil olduğu için pek çok alanda etkilerini hissettirir. Y kuşağının giyim alışkanlıkları genel olarak özetlendiğinde eski moda trendlerini çağdaş bir şekilde yorumlandığı dikkat çekmektedir. Kendilerinden önceki dönemlerin trendlerini dönüştürerek çağa uygun hale getiren Y kuşağı, “Hayata bir kere gelirsin.” felsefesini kıyafetlerine de yansıtır. Y kuşağı giyim alışkanlıklarını ifade ederken ikonik 80’ler ve 90’lar modasına da göz atmak önemlidir.
80'lerin Kıyafet Modası
80'ler modası, büyük ve parlak kelimeler ekseninde değerlendirilmesi gereken dönemlerdendir. Büyük saçlar, omuz vatkaları, büyük ve dramatik küpe çeşitleri, asit yıkama jeanler, göz yoran kumaş renkleri ve desenler dönemin en dikkat çeken trendleri arasında yer alır. 80'lerin en moda ayakkabıları renk bloklu spor ayakkabılar, slip-on, mokasen, orta topuk stiletto ve chunky botlardır.
80'lerde giyilen en popüler erkek giysileri arasında klasik gömleklerin yanı sıra polo tişörtler, balıkçı yakalar, haki pantolonlar, çizgili keten takımlar ve fitilli kadife gibi dikkat çekici parçalar yer alır. Kadınlar için en popüler trendler ise mom jeans olarak bilinen yüksek belli jeanler, yırtık jeanler, spandeks ve Lycra taytlar, asitle yıkanmış denim parçalar, etekli takımlar, punk deri eşyalar ve mayolardır. 80’ler elbise modelleri, günümüz moda dünyasında trendsetter ve tasarımcılar tarafından çağdaş yorumlarla gündeme gelmeye devam etmektedir.
90'lar Kıyafet Modası
Bu dönemde 80’lerin dikkat çekici atmosferi biraz daha sakinleşerek kendi moda kurallarını ortaya koymuştur. Eşofman altı, tişört, paraşüt pantolon ve ceketlerde floresan renklerin kullanımı da dahil olmak üzere 1980'lerin sonundan 90'ların başına kadar birçok trend devam etmektedir. Farklı malzemeler, benzersiz baskı desenleri ve göz kamaştırıcı metaliklerin kullanıldığı 90'lar modası, zamanın kültürel estetiğine mükemmel şekilde uyan cesur görünümler sunmuştur.
90’lar modası popüler giyim renkleri mavi, yeşil, turuncu, pembe ve sarı gibi dikkat çekici tonlardır. Kıyafetlerde genellikle çizgi roman ve pop art'tan ilham alan desenler bir araya getirilmiştir. Kadınlar için yaygın stiller, crop üstler, babydoll elbiseler, vatkalı siyah deri ceketler, soket çoraplar, chokerlar ve işlemeli mom jeans pantolonlardır. Erkek modasında ise parlak tişörtler, jean tulumlar, renkli jean pantolonlar, çizgili kazaklar, spor ayakkabılar ve deri ceketler dikkat çeker. 2000’lere kapı aralayan 90’lar modası, günümüzde etkisini en çok hissettiren dönemler arasındadır.
Z Kuşağı Giyim Alışkanlıkları Nelerdir?
Z kuşağı, günümüzde etkileri sosyo-kültürel hayatta hissedilmeye başlanan 1995-2010 arası kuşağı ifade eder. Günümüzde pek çok marka, pazarlama stratejilerini Z kuşağına uygun şekilde gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Z kuşağı genel olarak eğlence, sosyal medya, moda ve daha fazlasını tüketmeye odaklıdır. Bu yakınlık duygusuyla gençler, modanın döngüsel doğasını hızlandırarak, trendleri yıldırım hızında tüketip kısa süre içerisinde sıkılırlar. Bu nedenle aslında Z kuşağının ilgisini çekmek oldukça zordur ve kısa süreler içerisinde yeni moda trendleri yaratmak gerekir.
Z kuşağı trendleri her geçen gün değişse de 90’lar ve 2000’ler modasını öne çıkaran bir tarzları olduğu gerçek. Kısa kollu elbiseler, kısa blazer ceketler, pastel renklere sahip crop üstler, mom jeans, renk bloklu spor ayakkabılar, pelüşler, yüksek bel pantolonlar ve vinil parçalar gibi Z kuşağı trendlerinin temeli genellikle 90’lar modasına dayanır. Değerler konusunda şeffaf olmak, üretime etik ve çevre dostu bir yaklaşım sunmak da Z kuşağı giyim alışkanlıklarına yön vermektedir. Ayrıca tipik cinsiyet normlarının dışında oversize kesim gibi akışkan giyim seçeneklerini benimseme eğilimi de söz konusudur.
Moda ve kuşaklar değişse de stil, sizinle her dönem devam edecek ayırt edici bir gerçektir. Hangi kuşağa ait olursanız olsun, trendleri ve klasikleri harmanlayarak tarzınıza ekleyebileceğiniz birbirinden şık ve kaliteli giysileri DeFacto’da bulabilirsiniz!